Com és tradicional, l’acte ha començat abans de les 9 h, quan els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han fet la seva ofrena floral. Les comitives del govern de la Generalitat, de la Mesa del Parlament i de la corporació municipal, encapçalades pel president, Artur Mas, per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l’alcaldessa, Ada Colau, respectivament, han seguit l’homenatge iniciat pels cossos policials.

Els principals partits polítics -a excepció del PP, la CUP i Ciutadans- han participat també en l’ofrena, com també ho han fet desenes d’entitats culturals i socials. Per primera vegada, també hi han participat les formacions Catalunya Sí que es Pot i Junts pel Sí. Precisament aquesta formació ha estat una de les més aclamades del matí amb crits d'”independència”.

Les ofrenes més singulars han estat la dels Castellers i Falcons de Barcelona, que han deixat les seves ofrenes a la part alta del monument, que tenia a les seves mans una estelada. Tampoc no hi han faltat els Miquelets de Catalunya, que han fet sonar els trabucs, o els Gegants del Pi, que han ballat davant del monument en memòria de Casanova. Com és tradició, els clubs esportius també han homenatjat Rafael Casanova.