El tret de sortida oficial al Nadal es farà demà a la tarda des de l'avinguda de Gaudí, amb la Sagrada Família de fons. Una encesa de llums amb sorpreses incloses que busca descentralitzar aquest acte d'inici de festes. De fet, n'hi haurà també un a cada districte. Com a novetat, el passeig de Gràcia estrena il·luminació, amb llums sofisticats de disseny. També ho fan tots els eixos comercials de l'Eixample i de Ciutat Vella, amb nous motius. Els llums estaran oberts de les sis de la tarda a les 11 de la nit, horari que s'ampliarà a la mitjanit els caps de setmana i a la una els dies més assenyalats. També hi haurà il·luminació en carrers en obres com la ronda del General Mitre. En total, set quilòmetres més de carrers il·luminats amb un cost de 2 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament en paga 1,1 i la resta els comerciants. Pel que encara caldrà esperar és per veure el pessebre de l'Ajuntament, que no estarà enllestit fins a la setmana vinent, com també els guarniments d'una altra de les novetats d'aquestes festes: un arbre de Nadal a la plaça de Sant Jaume. Un avet de 12 metres d'alçària que patrocinarà Mercabarna i el Gremi de Floristes. A més, n'hi haurà 14 més de repartits per la ciutat, com el que ja llueix al Portal de l'Àngel. Molt a prop, al peu de la catedral, avancen els preparatius per a la fira de Santa Llúcia. L'edició 227 arrencarà el dia 30. Als Jardinets de Gràcia repetirà al desembre la fira solidària, amb el doble de parades. Tancarà les festes la cavalcada de Reis, que s'avançarà mitja hora i començarà a dos quarts de cinc.

Aquesta setmana la ciutat s’engalana de cara al Nadal. Aquest dijous es farà l’encesa de llums als carrers. Enguany s’ha volgut descentralitzar aquest acte, per això, es farà davant de la Sagrada Família. A més, cada districte farà una encesa pròpia.

La il·luminació nadalenca es podrà veure fins al 6 de gener de 2014. Estarà encesa entre les 18 i les 23 h de diumenge a dijous i fins a les 24 h els divendres i dissabte. L’horari s’ampliarà  fins a la 1 h els dies més destacats del calendari: el 24, 25 i 31 de desembre i el 5 de gener. En total, s’il·luminaran 85 quilòmetres de carrers amb un cost de 2 milions d’euros dels quals l’Ajuntament en paga 1,1 i la resta els comerciants.

Un element tradicional de les festes són els avets de Nadal. Enguany se’n repartiran 15 per la ciutat. La plaça de Sant Jaume tornarà a tenir-ne un. L’arbre, patrocinat per Mercabarna i el Gremi de Floristes, fa 12 metres d’altura. El superarà l’avet de l’avinguda del Portal de l’Àngel, amb 17 metres. Si l’arbre ja arribat aquesta setmana a la plaça de Sant Jaume, el pessebre estarà a punt, el divendres 29 de novembre. Per a aquestes festes, s’ha inspirat en els terrats de la ciutat.

La 227a Fira de Santa Llúcia aixecarà la persiana el dissabte 30 de novembre. 281 parades de figuretes, pessebres, avets i guarniments s’instal·laran a l’avinguda de la Catedral fins al 23 de desembre. Les parades estaran obertes des de les 10.30 fins a les 20.30 h. Els dies festius i les vigílies s’allargarà l’obertura una hora més.

L’Esperit de Nadal, el nou protagonista de les festes

Aquest any sortirà al carrer un nou capgròs, l’Esperit de Nadal. La figura va ser construïda el 2012 per l’Associació de Pessebristes de Ciutat Vella. El nan desfilarà pel Born i el barri Gòtic el vespre del 30 de novembre. L’acompanyaran 12 personatges que representen els mesos de l’any. Durant les festes, l’Esperit de Nadal visitarà els eixos comercials, els mercats centenaris i els que compleixen 125 anys.