La patronal farmacèutica ha qualificat de “caòtica i complicada” l’entrada en funcionament de la taxa i consideren que és pràcticament inaplicable. Per la seva banda, el Departament de Salut manté que el sistema funciona correctament, tot i que amb més lentitud de l’habitual. En el primer cap de setmana de l’aplicació de l’euro per recepta, les farmàcies catalanes han dispensat més de 150.000 receptes, de les quals 131.000 havien d’abonar aquest euro extra.

Després de les incidències puntuals que es van patir dissabte, el president de la FEFAC, Josep Esteve, ha explicat avui que en el primer dia laborable de l’euro per recepta s’han registrat “problemes generalitzats” pel bloqueig del sistema informàtic de les 10 h a les 14 h d’aquest dilluns. Esteve ha assenyalat que el sistema “s’ha penjat per sistemes amb el servidor a tot Catalunya”, que la conselleria de Salut de la Generalitat ha atribuït a un problema de “compilació d’arxius”.

Això ha obligat, segons la FEFAC, a demanar a alguns usuaris que tornessin a la tarda i als que els urgia el tractament se’ls han dispensat els fàrmacs amb el compromís de tornar dues hores més tard per abonar l’import dels medicaments i la taxa.

Fonts de la conselleria de Salut han admès l’existència de “problemes tècnics pel software informàtic” que han provocat un alentiment del sistema amb una “resposta inferior a l’habitual”, però en general Salut ha fet un balanç positiu dels primers dies d’aplicació.

En un comunicat, però, la FEFAC ha demanat a la conselleria que anul·li l’aplicació de la taxa fins que el sistema habilitat per cobrar-la no funcioni correctament a totes les farmàcies. Consideren que hi ha “molts problemes” per implantar la nova taxa i que això impedeix als farmacèutics oferir el servei amb la seguretat i les garanties necessàries.