Els bombers han rebut l'avís d'incendi quan passaven pocs minuts de la una del migdia. Per extingir-lo, s'han desplaçat fins a la serra de Collserola, al barri de Torre Baró, 11 dotacions terrestres dels Bombers de Barcelona, dos vehicles dels Bombers de la Generalitat i quatre helitancs. Les flames han arribat a apropar-se a 200 metres d'alguns habitatges de Torre Baró. Tot i que no s'ha hagut de desallotjar cap veí, sí s'ha tallat la carretera Alta de Roquetes, i això ha fet que molts veïns hagin preferit esperar que reobrissin el pas a buscar una via alternativa per arribar a casa seva. "Tot i que els bombers han declarat que el foc estava controlat a les quatre de la tarda, a les cinc el foc ha revifat al flanc esquerre de la muntanya." I és aleshores quan els efectius han hagut de concentrar els esforços en aquesta zona, tant amb els helitancs (respira) com amb mitjans terrestres. El principal enemic de les tasques d'extinció ha estat el vent, que ha bufat amb força tota la tarda, i en pocs minuts ha deixat cremada aquesta àrea. A les set del vespre l'incendi ja ha estat controlat.

A les 19 h de la tarda, 11 dotacions dels Bombers de Barcelona continuen treballant per remullar el terreny on s’ha declarat l’incendi aquest diumenge al migdia a la serra de Collserola, a la carretera alta de Roquetes.  En alguns punts, el foc ha cremat a 200 metres de zones urbanitzades de Torre Baró. Al llarg del vespre aniran disminuint les dotacions però està previst que s’hi quedin uns efectius mínims treballant-hi tota la nit, amb l’objectiu d’assegurar-se que les flames no tornin a revifar, com ha passat a les 16 h de la tarda. Els efectius terrestres i aeris dels Bombers de la Generalitat s’han retirat a les 19 h de la tarda.

Els bombers han rebut l’avís a les 13.08 h del migdia. 

Aquest incendi s’afegeix als dos focs que s’han declarat aquesta nit a la serra de Collserola, un al barri d’Horta i un altre a Torre Baró, molt a prop d’on s’ha produït el tercer foc d’aquest diumenge.


Crònica de l’incendi

Els Bombers han rebut l’avís a les 13.08 h del migdia. De moment, es desconeixen tant les causes de l’incendi com les hectàrees afectades. Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, a les 16 h s’ha considerat que el perímetre de l’incendi estava controlat. A partir d’aquest moment, els bombers han treballat per apagar els focus interns de la zona delimitada. Però a les 17 h de la tarda, el vent ha fet revifar el flanc esquerre de l’incendi i els Bombers de Barcelona han reprès les tasques d’extinció, amb l’ajuda de dos vehicles i dos helicòpters de la Generalitat. [A la imatge, la zona on hauria començat l’incendi]

Al llarg del dia, fins a la zona s’hi han desplaçat 11 dotacions terrestres dels Bombers de Barcelona, dos vehicles dels Bombers de la Generalitat i quatre mitjans aeris: dos helitancs, dos avions de vigilància i atac, a més d’un helicòpter de comandament, per sobrevolar la zona. Els avions han carregat l’aigua des de l’aeroport de Sabadell i els helitancs s’han subministrat en dues basses properes a la zona del foc.  Els Bombers de la Generalitat han col·laborat amb els de Barcelona, que han dirigit l’operatiu, per extingir l’incendi de Torre Baró, al districte de Nou Barris. A la zona també hi han anat cinc vehicles del Servei d’Emergències Mèdiques, personal de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra. La carretera BV-1415, que ha estat tallada en tots dos sentits de la marxa durant dues hores a causa de l’incendi, s’ha reobert a la circulació a les 16.22 h.

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ciutadans que, si no formen part dels equips d’extinció, no s’apropin a les zones dels incendis per fer fotografies. Aquest diumenge, des de Barcelona, Protecció Civil ha rebut més de 300 trucades relacionades amb incendis.

Risc d’incendi

L’amenaça de risc d’incendis és superior a la d’anys anteriors ja que durant els últims dies ha bufat vent de ponent, molt sec i rescalfat, que ha assecat els boscos. De fet, l’estació meteorològica de BTV no registra pluja des del dia 3 de juny, quan només van caure al voltant de tres litres per metre quadrat. Una pluja molt feble que fa que ens hàgim de remuntar fins al passat 20 de maig per trobar un episodi de pluja més significatiu.