"Jo ho trobo guarro i brutal i tot. Jo no tiro mai res a terra, mai." Hi ha qui ho té clar. Però les marques de xiclet que omplen els carrers de Barcelona evidencien que no tothom pensa igual. Per això, l'Ajuntament va iniciar al març una campanya específica de neteja dels xiclets enganxats a la vorera. Unes actuacions que es concentren a 80 punts de la ciutat, com els voltants de la plaça de la Virreïna. El mètode és aquest. Aigua a pressió per desenganxar una per una les taques. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Heu de pensar que si agaféssim tots els xiclets que hi ha per terra a Barcelona, utilitzant les 25.000 papereres que hi ha a Barcelona, tocarien 66 xiclets per paperera. Això vol dir que hi ha gent que no té en compte que hi ha un tou de papereres a Barcelona." O no ho tenen en compte, o no tenen punteria. El voltant de les papereres és, de llarg, on s'acumulen més taques. Des del març els equips de neteja han eliminat més de 50.000 xiclets en un total de 300.000 metres quadrats de vorera. Es calcula que hi ha un milió i mig de taques repartides per la ciutat. Entre els veïns de les zones on s'ha actuat, hi ha certa percepció que els carrers estan més nets. "La veritat sigui dita, jo no en veig tants com en veia." "Jo vinc bastant per aquí i ho veig bastant més net que abans." L'Ajuntament també ha fet un primer balanç de la campanya "Dissabte fem el barri a fons". Als 26 barris en què s'actua, les queixes veïnals per brutícia han passat d'estar per sobre la mitjana de la ciutat fins a situar-se per sota, un 2 per cent.

La croada contra la brutícia forma part de la segona fase del pla de millora de neteja viària, que des de la seva posada en marxa fa cinc mesos ha actuat sobre més de 300.000 metres quadrats de vorera.

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha destacat que existeix un problema relacionat amb els usos, costums, civisme i responsabilitat dels veïns i turistes, encara que ha remarcat que l‘evolució de la sensibilització i de la campanya de neteja són molt positives.

Aquesta iniciativa té un pressupost pròxim als 21.000 euros.

Comparteix a: