Les festes no comencen fins a finals de mes però als locals dels principals carrers de Sants fa dies que s'hi treballa. Com en aquest del carrer de Galileu, que aquest any fan una reinterpretació del clàssic 'Alícia al País de les Meravelles'. LAURA TAMAYO "Aquest any trobarem les figures de tot el que és Alícia al País de les Meravelles. Excepte l'Alícia no la veureu enlloc perquè ella ja està entrant pel tronc. Només li veurem les cames." És una de les 15 propostes que es veuran penjades als carrers per la festa major... una celebració que aquest any comença amb polèmica entre els bars del Passeig de Sant Antoni i la federació organitzadora, que vol que els establiments col·laborin més amb la festa. Per això els demanen pagar 500 euros per ampliar l'horari i les terrasses. Diuen que són els únics bars de tot el barri que no ho fan. Els comerciants, es queixen d'un preu abusiu i diuen que no cediran. MANUEL JÍMENEZ, president de la Unió de Comerciants "Queremos colaborar, para que la fiesta sea mejor. Pero otra cosa es que de 13,65 pasamos a 500 euros." SÒNIA MIRÓ, presidenta de la Comissió de Festes del carrer de Galileu "Hem demanat col·laboració amb els bars de Sant Antoni igual que es demana col·laboració a tots els bars que estan dins el guarniment i dins la Festa Major. Se'ls demanen uns diners a canvi de poder sol·licitar un permís per treure taules, que oscil·la entre 800 i 1.500 euros, en funció dels carrers i de les taules que es treguin. I el tema de Sant Antoni, quan hem anat a buscar una col·laboració, hem vist que no ha sortit bé." Demà a les 8 del matí acaba el termini per presentar la documentació per ampliar les terrasses. Per ara, cap bar del passeig de Sant Antoni no ho ha fet.

El conflicte ha sorgit quan el consistori va decidir que, a partir d’ara, seria la Federació de Comissions de Carrer de la Festa Major de Sants qui gestionaria els permisos. Els organitzadors ho han aprofitat per demanar als establiments del passeig de Sant Antoni que col·laborin per primera vegada. Defensen que, sense aportar res a l’organització, aquests establiments obtenen més beneficis durant les festes. Per això han decidit que, enguany, cada taula tindria un cost de 15 euros al dia i 10 més per cada taula fixa en concepte d’ampliació d’horari.

Ara bé, alguns comerciants ho veuen totalment injust. Els del passeig de Sant Antoni denuncien que el seu carrer ni tan sols s’engalana. Per això, consideren que la clientela de més no hi va atreta per la feina de la federació, ni tenen uns guanys tan importants. També denuncien que, en pagar el lloguer de les taules, el reforç de personal i els impostos, no es generen pas tants beneficis com la Federació es pensa.

Malgrat tot, els bars anuncien la seva disposició a col·laborar més en la Festa Major i, de fet, estan d’acord que els 13 euros que els demanaven fins ara és molt poc. Però diuen que no poden pujar tant com 500 euros.

Altres bars aporten fins a 1.500 euros

La Federació de Carrers argumenta que, encara que al passeig de Sant Antoni no hi hagi guarniments, sí que té la fira al davant i que, gràcies a la feina de les 15 comissions, sí que tenen més beneficis. També diuen que tots els altres bars del barri hi fan aportacions que oscil·len entre els 800 i els 1.500 euros, més del que demanen als comerciants del passeig de Sant Antoni. A més a més, esperen que el districte actuï si els bars que no han tramitat el permís treuen taules extres.

A hores d’ara no se sap com pot acabar el conflicte. Els establiments del passeig no han tramitat els permisos, però fa dos mesos que tenen les taules extres llogades. Esperen que les protestes de les últimes setmanes serveixin per poder negociar directament amb l’Ajuntament en comptes de la federació i trobar-hi una solució.