Una activitat tan comuna com jugar a un videojoc amb una tauleta no és tan senzilla per a una persona amb la mobilitat reduïda. La fundació Vodafone ha ideat el projecte aMiAlcance. Un sistema de polsadors que simplifica la interacció amb el joc i s'adapta a les necessitats de l'usuari segons el grau de discapacitat. ENRIC BELTRAN "Només has d'aguantar, per poder entrar al joc, cinc segons, i llavors pots jugar. Per canviar, el mateix i ja està." Els polsadors també es poden utilitzar per canviar els canals de la televisió o per utilitzar les xarxes socials. ALBERT BOIXADER director de Vodafone Catalunya "Nosaltres quan volem accedir a qualsevol aparell elèctric tenim els dits que pots fer servir per pitjar números, lletres, escriure, etcètera. Ells ho fan tot amb el polsador. Qualsevol cosa que puguis fer amb un comandament o telèfon normal, amb el polsador pots fer-ho." ADRIÀ CALVO / JÚLIA GASULL La fundació també ha posat en marxa un projecte per desenvolupar una diadema que registra l'activitat del cervell i permet encendre i apagar llums utilitzant només la concentració. Trigarà, però, encara uns mesos a estar disponible. Us ho ha explicat Adrià Calvo des de l'Hotel Barceló Sants.

La Fundación Vodafone ja ha presentat aquest dilluns algunes de les novetats que es podran veure la setmana que ve al Mobile World Congress. Una és la plataforma aMiAlcance, que tracta de simplificar l’ús de les tecnologies a les persones amb mobilitat reduïda. Aquest sistema comprèn una sèrie d’aplicacions gratuïtes per Android que permeten adaptar aparells com les tauletes o el televisor a partir de polsadors. En el cas de les tauletes, els usuaris poden jugar a un videojocs de carreres simplement usant un botó, que permet dirigir els cotxes. A més, dóna la possibilitat de competir amb un altre jugador, cosa que afavoreix la socialització.

Un sistema similar s’aplica a la televisió, en què el discapacitat pot canviar de canal o apujar i baixar el volum també únicament amb un sol polsador, que s’adapta en mida i forma tenint en compte les necessitats de cada persona. Segons Albert Boixader, director de Vodafone Catalunya, l’objectiu és que “qualsevol cosa que algú pugui fer amb un comandament o amb un telèfon normal, les persones amb discapacitat ho puguin fer amb el polsador”.

Els recursos que ofereix la tecnologia per millorar la vida de les persones amb mobilitat reduïda no acaben aquí. Els creadors d’aMiAlcance també estan desenvolupant una diadema que mesura l’activitat del cervell i processa les seves ones elèctriques per poder interactuar amb l’entorn, i que funciona concentrant-se. De moment, el sistema ja permet encendre i apagar una bombeta, però el projecte encara està en fase de desenvolupament per poder aplicar aquesta tecnologia a molts altres àmbits de la vida quotidiana. L’objectiu és, per exemple, abaixar o pujar persianes elèctriques o posar una rentadora utilitzant només la ment.