Barcelona ha estat el punt de partida de l’expedició dels dos vaixells, que porten per nom Amal i Zaytun. Una cercavila des de la plaça de Colom ha servit per començar l’acte de comiat, en què han participat grups de solidaritat amb Palestina i representants de l’Ajuntament. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha exigit en el seu parlament “la fi de l’ocupació i la defensa dels Drets Humans a Palestina”.

La flota ha salpat poc després de les vuit del vespre amb destinació a la ciutat de Gaza, tot i que abans d’arribar-hi faran aturades en diversos ports del Mediterrani per difondre la seva causa. La Coalició Internacional de la Flota de la Llibertat vol denunciar el bloqueig que pateix la Franja de Gaza per part de l’Estat d’Israel i la inacció de la comunitat internacional. De fet, segons un informe de Nacions Unides de l’any 2012, “la situació a la Franja de Gaza s’ha deteriorat fins al punt que podria tornar-se inhabitable en els propers anys”.

Aquest any, l’expedició té la particularitat que tant la tripulació com el passatge estan formats íntegrament per dones per donar rellevància a la seva lluita, diuen, contra l’ocupació. “Les dones són les que sofreixen amb més intensitat el perjudicis del bloqueig”, explica Paulina Reyes, catedràtica d’Història Econòmica de la Universitat d’Estocolm i membre de la tripulació.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha transmès una carta al cònsol israelià per informar-lo del suport que el govern de Barcelona dóna a la iniciativa i demanar que els permetin arribar a Gaza. Cal recordar que en totes les missions anteriors que ha dut a terme la Coalició de la Flota de la Llibertat Israel n’ha bloquejat l’entrada.