Segons ha explicat José Luis Molinuevo, director científic de la Fundació Pasqual Maragall, en els darrers anys la recerca sobre l’Alzheimer ha viscut un gir radical i s’ha obert una nova via d’investigació basada en la detecció de la malaltia en una fase preclínica, prèvia a l’aparició dels primers símptomes. Es basa en la constatació, per part de la comunitat científica, que l’Alzheimer s’inicia de manera silenciosa entre 15 i 20 anys abans que la malaltia comenci a evidenciar-se.

El BarcelonaBeta basa la recerca en aquesta fase i, per això, és cabdal la col·laboració de voluntaris sans a qui durant anys es faran diverses proves amb l’objectiu de recollir informació que permeti detectar indicis prematurs de la malaltia i identificar factors de risc per dissenyar estratègies de prevenció.

L’Alzheimer a l’actualitat

Actualment hi ha gairebé 800.000 persones malaltes d’Alzheimer a Espanya. Se’n desconeixen encara l’origen i les causes, es diagnostica tard i no existeix cap medicament que n’endarrereixi el curs, ja que els medicaments assajats fins ara han fracassat. Alguns estudis apunten que portar un estil de vida saludable (practicar esport, seguir una dieta equilibrada i mantenir-se socialment i cognitivament actiu) poden reduir el risc de patir d’Alzheimer. Es calcula, expliquen des de la fundació, que seguint aquestes pautes de prevenció primària es podrien evitar un terç dels casos de la malaltia d’Alzheimer en àmbit mundial.