Tots els experts coincideixen a apuntar que la propera gran onada ens arribarà amb els problemes de salut mental derivats dels efectes de la pandèmia. Un dels col·lectius que més pateixen ara la falta de llibertats, derivades de les restriccions sanitàries, són els adolescents i això afecta directament el seu estat d’ànim. Per a ells, l’Ajuntament ha creat els punts Konsulta’m on els joves poden rebre suport psicològic sense haver de demanar cita prèvia o permís als seus tutors.

Més punts per la pandèmia

En total a Barcelona s’han creat 11 punts Konsulta’m, sis dels quals ja estaven en funcionament abans de la pandèmia, però el darrer any de covid, se n’han posat en marxa cinc més.

Ara mateix a Barcelona es pot accedir a un d’aquests punts Konsulta’m:

. Ciutat Vella:

Casal de Joves Palau Alós, c. de Sant Pere Més Baix, 55.

. Sant Andreu:

Biblioteca Trinitat Vella-J.Barbero, c. de Galícia, 16.

Espai la Foradada-Centre Cívic Trinitat Vella, c. de la Foradada, 36.

  • Nou Barris:

Centre Cívic Zona Nord, c. de Vallcivera, 14.

  • Sants-Montjuïc:

Espai Química Joves, c. de la Química, 8.

Centre Cívic el Sortidor, pl. del Sortidor, 12.

  • Sant Martí:

Casal de Barri La Llacuna, c. de Bolívia, 49

Casal de Barri Verneda, c. de Santander, 6.

  • Sarrià Sant Gervasi / Les Corts:

Espai Jove Casa Sagnier, c. de Brusi 51.

  • Horta-Guinardó:

Casal de joves Girapells, c. de Teodor Llorente, 20.

  • Gràcia:

Centre Cívic la Sedeta, c. de Sicília, 321.

  • Eixample:

Casal de Barri Transformadors, c. d’Ausiàs Marc, 60.

Funcionament comunitari

Ara mateix tots els punts Konsulta’m funcionen durant unes hores, només un dia a la setmana, però si la demanda augmenta els responsables es plantegen ampliar-ne els horaris.

La dades dels Konsulta’m en aquest últim any són prou significatives: s’han atès 448 joves, un 50 % més que l’any passat, dels quals només un 8,4 % van acabar derivats a la xarxa de salut mental. Un dels objectius és, ara mateix, poder detectar joves que tinguin algun tipus de patiment psicològic o emocional, en les seves fases més inicials, i evitar que puguin empitjorar.

Segons la regidora de Salut, Gemma Tarafa, “el Konsulta’m és una bona manera d’entendre la salut mental amb una mirada comunitària. Aquesta surt del centre i se situa en un lloc molt més proper al jove i molt més accesible (…). D’aquesta manera podem detectar situacions més lleus i les podem tractar“.

En aquesta mateixa línia el Konsulta’m també treballa en xarxa amb la resta d’actors del barri, ja siguin els instituts oferint xerrades als estudiants, les diferents associacions o els Punts d’Informació i Atenció a les Dones.

Accés ràpid

Un dels punts forts del Konsulta’m és la facilitat de trobar suport professional als problemes mentals dels més joves. Si es té entre els 12 i els 22 anys es pot accedir al servei sense cita prèvia i també sense el coneixement previ dels pares. Precisament la Mila, de 16 anys i usuària del Konsulta’m, valora molt positivament aquest punt, “m’ajuda bastant perquè parlo amb algú que no és del meu entorn“.

En Luís Gol és un dels professionals que treballa en un d’aquests punts i destaca que el perfil que més els arriba són joves “amb problemes de tristesa, soledat, ansietat o irascibilitat i també problemes relacionats amb l’entorn, ja sigui amb la família o l’institut. Amb la pandèmia hem notat que ha augmentat la demanda i els casos d’alguns usuaris són una mica més complexos.”