La síndica de Greuges de Barcelona ha fet una crida a les administracions competents per protegir les persones de col·lectius més vulnerables mentre segueixin en vigor les restriccions de mobilitat. A més, recorda la importància que la ciutadania recuperi tots els drets individuals tan bon punt les condicions sanitàries ho permetin.

L’increment de positius i hospitalitzats per covid-19 ha obligat a instaurar l’estat d’alarma a Catalunya per prendre mesures excepcionals amb l’objectiu de reduir la taxa de contagis. Malgrat la necessitat d’aquestes mesures, la síndica ha emès un comunicat per recordar a l’administració la temporalitat d’aquesta limitació dels drets individuals: “Quan la situació sanitària ho permeti, cal apartar el poder d’emergència i que la ciutadania pugui tornar a veure garantit plenament el seu dret a mobilitat”.

Les noves limitacions, com ara el toc de queda, tenen especial incidència entre els col·lectius més vulnerables, especialment en el cas de les persones sense llar. Per això, la síndica, encarregada de vetllar pels drets de totes les persones que es trobin a la ciutat, encara que no en siguin residents, reclama més atenció social: “No entenem com en un estat d’alarma com en el que estem vivint es pugui deixar persones al carrer”.

“Fem una crida al govern municipal perquè segueixi apostant per mantenir l’atenció sanitària a la gent sense llar, a la gent gran i en general a tots els col·lectius que pateixen més vulnerabilitat”, ha afegit, demanant, a més, que els plans de contingència respectin els drets humans que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En aquest sentit, exigeix que se segueixin ajornant els desnonaments que encara hi ha programats.