Santiago Vidal deixarà l'Audiència de Barcelona entre dimarts i dimecres, quan aquest comunicat, que avui ha rebut de manera telemàtica, li arribi amb la signatura original. Després d'hores de debat, el Consell General del Poder Judicial ha decidit imposar-li la sanció màxima pel que considera que és una falta molt greu d'infidelitat a la Constitució. És a dir: per participar en la redacció d'un esborrany de constitució catalana. Per Santiago Vidal, la decisió, presa per 12 vots a favor i nou en contra, no respon a criteris jurídics sinó ideològics. SANTIAGO VIDAL, jutge de l'Audiència de Barcelona "Dissortadament, la majoria ha renunciat a la petició inicial d'expulsió de la carrera però sí que ha imposat el seu criteri que se m'imposi la sanció de suspensió més greu prevista, que és la de tres anys, quan podia haver optat per altres alternatives." La sanció comporta la pèrdua de la plaça que té a l'Audiència i, per tant, d'aquí a tres anys, haurà de tornar a concursar per aconseguir un lloc com a jutge. Malgrat la sanció, Vidal ha reiterat que no es penedeix de res i que tornaria a actuar com ho ha fet. Sobre el futur que l'espera, Vidal ha deixat la porta oberta a entrar en política tot i que no ha precisat si ho faria en l'àmbit municipal o al Parlament. El que ha deixat clar, però, és que si el seu nom apareix en una llista, serà en una de caràcter sobiranista i com a independent. SANTIAGO VIDAL, jutge de l'Audiència de Barcelona "Continuaré treballant en un altre àmbit, diferent de l'administració de justícia, però que seguirà sent en un àmbit dirigit bàsicament a la construcció jurídica del nou país, del nou estat. Pot ser en seu parlamentària, pot ser, no dic que no, però hi ha altres opcions, no només hi ha eleccions el 27 de setembre." La decisió final, ha explicat, la farà pública a mitjan març. Vidal, però, ha dit que espera que aquest escenari no s'arribi a produir. Segons ha avançat, té intenció de recórrer contra la mesura disciplinària al Tribunal Suprem i demanar que se suspengui cautelarment. La sentència definitiva, però, podria tardar dos anys a arribar.

La majoria conservadora del ple del Consell General del Poder Judicial, entre els quals hi ha el president de l’òrgan, Carlos Lesmes, ha tirat endavant la suspensió durant tres anys del jutge de l’Audiència de Barcelona Santiago Vidal. Els nou vocals progressites han anunciat un vot particular en contra de la decisió.

Així doncs, Santiago Vidal haurà de deixar l’Audiència de Barcelona entre dimarts i dimecres que ve, quan rebi la notificació de la decisió amb la signatura original. A més, la sanció comporta que Vidal perdrà la plaça de magistrat i, per tant, d’aquí a tres anys haurà de tornar a opositar per aconseguir un lloc com a jutge.

D’aquesta manera, el CGPJ penalitza el jutge per una falta molt greu, recollida en l’article 417.14 de la Llei orgànica del poder judicial, la vulneració del deure bàsic de fidelitat a la Constitució i l’ordenament jurídic. Abans de votar la mesura disciplinària, el ple ha retirat l’altra falta greu de la qual s’acusava Santiago Vidal, la vulneració del règim d’incompatibilitats.

El jutge ja ha avançat que recorrerà contra la suspensió al Tribunal Suprem perquè considera que respon a motius “ideològics i polítics” en comptes d’estrictament jurídics. La sentència definitiva, però, podria tardar dos anys a arribar. Tot i això, ha reiterat que no es penedeix de res i que tornaria a actuar com ho ha fet.

L’associació Juristes per la Llengua ja ha convocat una concentració aquest divendres a les 13 ha les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per mostrar el seu rebuig a la sanció i en suport a Santiago Vidal.

El CGPJ va obrir un expedient disciplinari a Santiago Vidal per haver participat en la redacció d’una hipotètica constitució catalana el mes d’octubre. Ja des de llavors, el jutge va defensar que la col·laboració en el text no tenia relació amb la seva tasca professional i va reivindicar el seu dret a la llibertat d’expressió.

Santiago Vidal deixa la porta oberta a la política

Sobre el futur que l’espera, Vidal ha deixat la porta oberta a entrar en política tot i que no ha precisat si ho faria en l’àmbit municipal o al Parlament. El que ha deixat clar, però, és que si el seu nom apareix en una llista, serà en una de caràcter sobiranista i com a independent.