Quan faltava més de 20 minuts per les dotze del migdia ja s'han començat a omplir d'estudiants i de pancartes la plaça de la universitat. Una plaça que ha quedat plena a vessar quan ha començat la moure's la pancarta de capçalera cap al carrer de Pelai Per als sindicats d'estudiants la darrera reforma educativa del ministre Wert ha estat la gota que ha acabat de vessar el got. BORJA LATORRE, portaveu del Sindicat d'Estudiants de Catalunya "El decret 3+2 és la pitjor contrareforma universitària que ha patit l'educació pública, és un intent d'expulsar els estudiants fills dels treballadors i per això serà una gran demostració de força de tot el moviment estudiantil." ORIOL RECASENS, coordinador d'AJEC "Nosaltres no hem volgut només tancar-nos a les universitats, hem volgut obrir aquesta vaga a secundaria per tal de que totes les persones que estan estudiant, és una reforma universitaria peró ens afecta al nostre futur, a tots els joves estudiants d'aquest país." Des de primera hora del matí els universitaris que han volgut anar a classe a la Facultat de Comunicació de la UPF per exemple, s'han trobat les portes tancades. Davant l'amenaça dels estudiants de fer barricades davant de l'entrada del Rectorat ha preferit deixar obert només una de les entrades secundàries. Aquí, no s'hi ha fet cap classe. MAR ROMERO, estudiant de la UPF "Estem tancant perquè considerem que els estudiants que entren el que fan és posar en dubte els nostres objectius, l'objectiu d'una vaga és buidar les aules i per tant estem treballant en favor d'aquests objectius, són derts col"lectius i intentem que tothom entengui i estem aquí per tots els que després no podran accedir a la universitat pública per l'aplicació del 3+2." El mateix ha passat a l'edifici històric de la UB, on totes les portes estaven tancades amb cadenes i també mobiliari per dintre. Els que han volgut fer classe, que han estat pocs, però, sí que han pogut accedir-hi per la porta del darrere. "No quiero hacer huelga porque he pagado una matrícula pero estoy a favor de la manifestación" "Considero que podem fer classe però m'agradaria també fer classe perquè per això pago." A mig matí diferents grups d'estudiants han sortit del campus de la Diagonal en direcció al centre de Barcelona, fet que ha provocat talls de trànsit.

Unes 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i al voltant de 25.000, segons dades del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), han seguit aquest dijous la manifestació convocada pels sindicats d’estudiants i que ha comtingut el suport de grups de professors i del PAS (personal d’administració i serveis de les universitats). Segons la portaveu del SEPC, Mercè Amich, la vaga ha tingut un seguiment pràcticament total a la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona, a l’Edifici Històric i al del Raval. En canvi, a la Universitat Politècnica de Catalunya ha estat pràcticament nul.

El coordinador de l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), Oriol Recasens, ha explicat que l’aprovació de la reforma de reducció de graus de quatre a tres anys per part del Ministeri d’Educació del PP és “un acte més de falta de democràcia perquè no s’ha parlat amb la comunitat educativa”. Consideren que suposa una barrera més per als alumnes amb menys recursos socioeconòmics, “que no podran accedir de la mateixa manera a una universitat en la qual els màsters poden arribar a costar més de 20.000 euros”.

La protesta ha començat a les 12 h a la plaça de la Universitat i s’ha dividit en dos blocs quan ha arribat a la plaça de Catalunya: les assemblees del Front Estudiantil Unitari han seguit per la via Laietana en direcció a la plaça de Sant Jaume, mentre que la resta de les associacions convocants s’han desviat fins a la Borsa, al passeig de Gràcia, on alguns estudiants han llançat ous amb pintura.

Aquest mateix grup ha acabat entrant al rectorat de l’Edifici Històric de la UB, ocupat des de dimarts. Des d’allà han donat per desconvocada la seva manifestació. L’altra marxa ha finalitzat a Sant Jaume, i ha transcorregut sense incidents.

Piquets a primera hora

Els piquets han evitat l’accés dels estudiants a diverses facultats, com a la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), al Poblenou, on la mateixa facultat ha decidit tancar la porta principal per “evitar barricades”. Els piquets han controlat l’entrada de professors i treballadors, i només han permès l’entrada d’alguns alumnes.

A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), els piquets han bloquejat les portes de les facultats i els accessos al campus per carretera i a través dels Ferrocarrils de la Generalitat.

El portaveu del Sindicat d’Estudiants (SE), Borja Latorre, ha valorat molt positivament els dos dies de vaga estudiantil i ha anunciat que “si la reforma de la 3+2 no es paralitza cridarem a una vaga general de tota la comunitat educativa els dies 17 i 18 de març, per clavar un cop de puny a la taula perquè rectifiquin aquesta reforma”.

Amenaça de més mobilitzacions

En declaracions a Barcelona FM, elportaveu del Sindicat d’Estudiants, Borja Latorre, ha dit que no es refien de les promeses del Departament d’Universitats segons les quals Catalunya quedarà al marge de l’aplicació del decret 3+2. “També ens van dir que Bologna no augmentaria el preu dels crèdits i estem veient el contrari”, ha dit Latorre. El portaveu ha explicat que el que es pretén amb el decret és tendir a la privatització dels estudis superiors i aplicar models “com el de la Universitat de Vic”.

El portaveu dels estudiants també ha criticat el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, de qui ha dit que “no té ni idea d’educació pública” perquè és llicenciat en administració i direcció d’empreses. Latorre creu que si amb l’aturada del febrer no s’aconsegueix tombar el decret, els estudiants tornaran a mobilitzar-se al març. Latorre ha estat molt crític amb la posició dels rectors, dels qui ha dit que “són la casta” perquè cobren entre 80.000 i 90.000 euros anuals.

Els estudiants rebutgen el decret que es va aprovar el 30 de gener i que vol reduir el temps dels estudis universitaris al model 3+2, passant de graus de quatre a tres anys, i augmentant els dels màsters d’un a dos anys. La comunitat universitària tem que amb la reestructuració s’incrementaran els preus, i que això dificultarà l’accés als estudis dels alumnes amb menys capacitat econòmica. Per a aquest dijous, s’ha convocat la segona jornada de vaga amb el convenciment que tindrà un seguiment i repercussió més gran que la convocada aquest dimecres perquè hi haurà mobilitzacions i manifestacions a tot Catalunya.