La vaga general del 8-N arriba a judici després que Foment del Treball va presentar una demanda perquè considerava que la convocatòria tenia motivacions polítiques i no laborals. La patronal va demanar al TSJC que suspengués la vaga com a mesura cautelar, però el tribunal ho va desestimar en considerar que el dret de vaga és fonamental i preval al davant de tota la resta. No es va pronunciar, però, sobre la legalitat de la vaga, que és el que s’ha debatut aquest dimarts.

Foment del Treball manté que la vaga va ser il·legal perquè tenia una motivació clarament política, no es va convocar dins el termini mínim legalment establert i que el sindicat Intersindical -CSC és minoritari i, per tant, no té legitimitat per convocar una vaga general. En aquest sentit, sol·licita al tribunal que la declari il·legal i que el sindicat l’indemnitzi amb 100.000 euros per danys i perjudicis. Pel que fa la fiscalia, s’ha adherit a la petició del sindicat de desestimar la demanda. A més, ha remarcat que la patronal hauria d’haver interposat la demanda a la jurisdicció contenciosa-administrativa per vulneració de drets fonamentals, i no per conflicte col·lectiu davant la sala social del TSJC.

A la sortida del judici, Màrius Lleixà, membre del Secretariat de la Intersindical-CSC ha dit que veu “molt difícil” que el tribunal declari la vaga il·legal. A més, ha destacat que la fiscalia els ha donat suport i també ha sol·licitat que es desestimi la demanda.

Durant la vista, una trentena de persones han donat suport a la Intersindical CSC a les portes del TSJC.

Confien que en el judici “es respectaran els drets fonamentals”. En declaracions als mitjans abans d’entrar al judici, el vicesecretari del sindicat independentista, Sergi Perelló, ha afirmat que tenen la “consciència tranquil·la” i estan segurs que van fer una convocatòria de vaga correcta. Ha avisat, però, que si s’il·legalitza la vaga general se silenciarà “el sindicalisme independentista” i el dret de vaga quedarà greument afectat.