A ningú no se li escapa que la transformació de Glòries ha estat, és i serà un debat viu. MIQUEL COROMINAS, doctor en arquitectura "Jo crec que aquí hi hem de posar un gran atractor. Per exemple, si és que fos l'ideal, que no n'estic segur: la nova biblioteca." ITZÍAR GONZÁLEZ, arquitecta "Atractor sí, però no que vingui des de fora, sinó que sigui la pròpia acció conjunta que avui mateix estem intentant fer." Les visions contraposades d'experts en la matèria han obert la primera de tres jornades participatives. Entre el públic hi havia veïns dels barris propers a la plaça i ciutadans en general. Però també representants dels 10 equips d'arquitectes ja seleccionats, que hauran de dissenyar les Glòries del futur i que avui han pres nota. DAVID SABATÉ, equip d'arquitectes 10+1 "Creiem que la participació no acaba aquí sinó que hauria de continuar durant el procés de construcció." ENRIC MASIP, equip d'arquitectes MBA "A mi m'agrada pensar que nosaltres fem una capa més de tot un procés històric a Glòries." En una segona part, els prop de 200 inscrits s'han dividit en tres grups de treball. Aquí han pres la paraula ja els veïns, amb demandes molt clares. PERE PÉREZ "Que hi hagi zones verdes on els nens puguin gaudir, que hi hagi una escola." HELICIO LLUBA "Un gran parque. Un parque como la Ciutadella o semblant." Les conclusions dels debats es recolliran en un informe que s'entregarà als 10 equips d'arquitectes perquè els serveixi de base per al projecte. El guanyador se sabrà al febrer.

L’objectiu de les jornades és recollir propostes dels veïns, entitats i associacions de cara a la nova urbanització de l’espai, i fer arribar les idees als 10 equips d’arquitectes seleccionats aquest juliol que opten a fer el projecte de redisseny de la futura plaça de les Glòries. L’equip i el disseny escollits es faran públics el febrer de 2014 però la plaça no es començarà a urbanitzar fins a l’any 2015.

Les jornades, que tenen lloc al Disseny Hub Barcelona, duraran fins dimecres, 2 d’octubre, i s’han dividit en tres eixos: verd urbà i espai públic, mobilitat i estructura urbana i usos i activitats. S’organitzen amb una taula rodona introductòria en què es debaten els temes principals i, després, els assistents es distribueixn en grups més petits per treballar temàtiques concretes. Cada dia estan citats a participar-hi diferents experts en arquitectura, història i obres públiques com Maria Buhigas, Andreu Ulied o Itziar González. El treball es basa en el Concurs de projectes restringit per al projecte urbà de l’espai lliure de la plaça de les Glòries, fruit del document ‘Compromís per Glòries’, aprovat l’any 2007.