"Em dic Domènech Toquero sóc voluntari de la fundació Comtal. Només fa tres anys. Just el temps que fa que m'he jubilat. He fet de tot però actualment hem dedico a la part pedagògica" DOMENECH TOQUERO, voluntari de la fundació Comtal: "Veure les cares dels xavals, veure la satisfacció d'ells, veure que gràcies a tu un curs que tenien suspès l'estan passant i veure que sí la teva aportació esta fent alguna cosa." No m'havia dedicat mai a la pedagogia però es una cosa que havia fet amb els meus fills i això s'hem dona bé i m'hi dedico. M'he trobat en situacions molt extranyes. Com gent que hem diu que a l'hora de posar el dinar que a lo millor no havia sopat la nit anterior. Situacions d'aquestes m'he trobat amb la qual cosa el tema s'està posant serio, cada vegada més. Perquè si ens hem de fiar de les coses oficials anem una mica justos. Per tant el voluntariat fa el que no fan potser altres entitats que haurien de fer.Jo sóc Mercè Surós, sóc voluntaria "D'amics de la gent gran" des de fa 8 anys. Els vull explicar exactament els pasos per arribar a ser voluntari i explicar tot.

Aquest dimarts, 1 d’octubre, finalitza el període perquè els municipis interessats hi presentin la candidatura. Dos dies després, coincidint amb la conferència anual del Centre Europeu del Voluntariat que se celebrarà a Sarajevo es donarà a conèixer la llista definitiva de ciutats candidates.

L’objectiu de la capitalitat és promoure el voluntariat en l’àmbit local i reconèixer aquells municipis que donin suport a entitats i organitzacions de persones voluntàries o que promoguin l’altruisme. El municipi guanyador serà aquell que demostri més capacitat a l’hora de promoure i facilitar la mobilitat de persones voluntàries entre països.

Per què Barcelona ha decidit presentar candidatura? El comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, ha defensat que la candidatura pot ser una plataforma important per a la marca Barcelona i per a la projecció internacional de la ciutat. Segons Agustí, la candidatura també respon a “la vitalitat de la societat civil barcelonina, amb més de 6.000 entitats actives que al llarg de l’any mantenen una agenda molt potent”.

Ramon Terrassa, director general d’Acció Cívica i Comunitària, també ha volgut destacar l’oportunitat que la candidatura suposarà per valoritzar que “un 17% de la població catalana ha estat o és voluntària”. Terrassa ha recordat com a mostra del lideratge de les entitats catalanes que el programa VERSO (Voluntaris per a l’ocupació europea) ha seleccionat cinc projectes catalans. VERSO és un projecte de recerca finançat per la Unió Europea que té per objectiu explicar de quina manera el voluntariat pot ajudar a millorar els nivells d’ocupació.