Els experts estan preocupats, i molt. En els darrers anys no s'ha aconseguit reduir el nombre de nous casos d'infeccions. "Es calcula que a Espanya hi ha entre 120.000 i 150.000 persones infectades pel VIH, el 40% de les quals ni tant sols ho saben. Cada any es diagnostiquen 2.900 nous casos." DAVID DALMAU, president de la Societat Espanyola Interdisciplinària de la Sida "Por ahora lo más importante que es la prevención es lo que fallamos, sobretodo en este país, empezamos tarde a controlar la epidemia, nos pusimos al día y, de nuevo, estamos persiendo comba respecto a otros paises, especialmente en norteamerica y Europa que son los paises industrializados y desarrollados." La sensibilització social falla, però la recerca, malgrat les retallades, avança. Un grup de treball francès està tractant amb medicació que per ara sembla molt efectiva pacients a qui s'ha detectat la presència del virus en una fase molt incipient. ASIER SÁEZ, Unité de Régulation des Infections Rétrovirale "Son tratamientos con triterapia estandard con combinaciones normales, las mejores que hay, adaptadas a cada paciente, pero no hay ninguna molécula especial ni ninguna intensificación del tratamiento." El handicap d'aquests tractaments és que perden eficàcia quan més tard es diagnostica la malaltia. Actualment un de cada dos pacients infectats per VIH, quan arriben als centres de salut, ja tenen una sintomatologia molt clara i, per tant, la malaltia en fase molt avançada.

El XVI Congrés Nacional sobre la Sida i la Conferència de AIDSImpact, que reuneix a Barcelona més de 600 especialistes de l’àmbit de la sida i el VIH, ha alertat de l’elevat nombre d’afectats en els darrers anys. D’aquesta manera, es confirmen les dades que va donar l’Agència de Salut Pública de Catalunya el mes d’abril, en què s’estimava el nombre d’infectats de VIH, a Catalunya, en 33.000 persones a finals de 2011.

Segons dades del Congrés, es calcula que cada any es diagnostiquen 2.900 casos i aquesta és una xifra que s’ha mantingut en els darrers anys. A tot l’estat hi ha entre 120.000 i 150.000 persones amb VIH i el 40% d’aquests malalts no saben que tenen el virus. El 80% són homes, d’entorn de 35 anys, i que mantenen relacions sexuals sense protecció amb altres homes.

Molts experts assenyalen que, malgrat que s’ha avançat molt amb els medicaments antiretrovirals que controlen la infecció per VIH, les retallades pressupostàries que ha desencadenat la crisi econòmica són una de les causes de l’estancament d’infectats per VIH. Concretament, el Ministeri de Sanitat ha retallat entorn del 75% la dotació pressupostària del Pla nacional sobre la sida.

David Dalmau, coopresident del congrés, assenyala que aquestes retallades són “pa per avui i gana per demà“. Malgrat això, fa autocrítica i assegura que “no és culpa exclusiva de la crisi econòmica i les retallades”. Apunta que “no s’ha sabut conscienciar les persones que mantenen conductes de risc de les conseqüències”, una vegada la sida ha deixat de ser una malaltia mortal, gràcies l’eficàcia dels fàrmacs, per convertir-se en una “espècie d’infecció crònica”.

Asier Sáez Cirion, de l’Institut Pasteur, assegura que, mentre que l’epidèmia comença a controlar-se en països com els Estats Units i França, repunta a casa nostra.