L'associació de desnonats 500x20 o l'assemblea d'aturats es reuneixen cada setmana en aquesta sala d'actes per trobar solucions en temps de crisi. També els dinamitzadors del Casal de joves de Porta-Sóller o l'agrupament Scout Creu del Sud ja han estrenat les aules. Després d'anys de reivindicacions, tots ells s'alegren de tenir un espai propi. ANTONI LAPARRA, membre de l'Associació de Veïns "Aquest espai es una conquesta, hem d'estar contents i veiem que té moltes possibilitats de cara a fer economia social i solidària" De les parets del local en pengen fotografies testimoni de la lluita d'aquests anys i de l'actiu paper dels veïns. ADOLF SÁNCHEZ, coordinador de projectes de l'Ateneu la Bòbila de Porta: "Des de la gestió comunitària primer hi ha un coneixement molt més directe del que són les mancances i necessitats dels barris." El nou Ateneu la bòbila Porta canalitzarà les necessitats del barri i estarà a disopsició dels veins, que ja fan us de les seves instal·lacions. Un dels espais més preuats és l'anomenada 'peixera', actualment destinada a magatzem perquè la regulació d'usos de zones verdes no permet altres activitats. JOAN PUIGBÓ, tècnic dinamitzador del Casal de Joves Porta-Sòller: "Encara que és una llàstima perquè la seva situació dins de la plaça seria el millor punt per poder dinamitzar el projecte de l'Ateneu conjuntament amb la plaça." Els gestors de l'Ateneu demanen també que l'Ajuntament finalitzi la fase d'obres i resolgui inconvenients com les filtracions d'aigua que encara hi ha en algunes aules.

Aquest matí, s’hi ha fet un esmorzar popular, s’ha inaugurat una exposició fotogràfica del barri de Porta i s’ha organitzat una xerrada sobre el futur de la zona, en què han participat  l’Associació de Veïns de Porta, el Casal de Joves Porta-Sóller i l’entitat Porta Cultural, entre d’altres. A la tarda hi ha previstes més activitats, com un cinefòrum i concerts.

La posada en marxa de l’Ateneu la Bòbila de Porta era una reivindicació veïnal molt esperada. A causa de les goteres, l’antic Centre Cívic Porta-Sóller va haver de tancar i es entitats que hi residien es van traslladar a la masia de Can Verdaguer. El centre cívic va estar mesos en obres per solucionar el tema de les infiltracions d’aigua fins que el mes de novembre passat va reobrir-se com a Ateneu la Bòbila de Porta.

Les noves instal·lacions disposen d’una sala d’actes amb capacitat per a un centenar de persones on es faran reunions, xerrades i obres de teatre. Hi ha sis aules que ja estan en ús, com el taller d’autoreparació de bicicletes o l’aula de l’agrupació d’escúters Creu del Sud. Encara queden dos espais més en obres i que en un futur seran una aula d’informàtica i dos box d’assaig i estudi de gravació per a grups musicals del barri.

Al pis superior hi ha l’anomenada “peixera”, un espai que connecta directament amb la plaça de Sóller i que ara s’utilitza com a magatzem perquè està catalogat com a espai verd. Els dinamitzadors de l’Ateneu confien que en el proper procés de reforma de la plaça es pugui destinar a nous usos.

L’ateneu està autogestionat a través del col·lectiu Transforma. Es tracta d’una federació integrada per cinc entitats del barri: l’Associació de Veïns i Veïnes de Porta, l’Agrupament Scout Creu del Sud, l’Associació en defensa de l’habitatge 500×20, el Casal de Joves Porta-Sóller i l’Assemblea d’Aturats i Aturades de Nou Barris.