La profunda borrasca ja està a tocar i tot fa pensar que arribarà amb tanta força com han anat anunciant els mapes al llarg dels darreres dies. La pluja serà, sens dubte, un dels elements més destacables al seu pas per Barcelona

Dos episodis de precipitació destacables a Barcelona

La tongada més abundant de precipitacions s’espera des de la mitjanit de dissabte fins a mig matí d’aquesta jornada, amb registres que podrien arribar a superar els 30 litres per metre quadrat a Barcelona. Aquest primer episodi arribarà sense possibilitats de deixar neu al Tibidabo, ja que la cota de neu s’emplaçarà a l’entorn dels 800 metres.

La segona arribarà a partir de la tarda de dissabte i s’allargarà, amb algunes pauses, fins a primeres hores de diumenge. Per bé que es preveu que sigui menys efectiva que la primera, s’acompanyarà d’un ambient més fred a tots els nivells, un fet que afavorirà que, sobretot entre el vespre i les primeres hores de la nit de diumenge, la neu pugui arribar a rondar cotes a l’entorn dels 500 o 600 metres a la serralada Litoral i Collserola, però puntualment podria fer-ho per sota. Aquesta serà la franja amb més números per veure voleiar focs de neu a la part  de Collserola.

Podria acabar nevant més avall?

En moments de pluja forta, puntualment la cota podria baixar una mica més avall. A més, cal recordar que la pertorbació d’aquest cap de setmana se centrarà al bell mig de Catalunya, petites variacions finals en la seva posició podria acabar implicant una fluctuació, amunt o avall de la cota de neu. L’aire més fred s’emplaçarà a les Terres de l’Ebre i al sud del camp de Tarragona. Aquí dissabte hi podrà nevar en cotes força més baixes que no pas a l’entorn metropolità de Barcelona o el nord-est del país. Petits desplaçament de l’aire fred cap a l’est o el nord, però, podria traduir-se en una cota més baixa del previst al nostre entorn.

Es tracta d’una borrasca especialment profunda i amb pocs precedents a casa nostra, pel que es recomana seguir acuradament les diverses actualitzacions del pronòstic, ja que podria acabar variant.

La pluja i la neu cediran el protagonisme a la mala mar

Les clarianes aniran a més diumenge, sobretot a partir del migdia, coincidint amb el reforçament del vent de gregal. La ventada implicarà tràngol marítim significatiu a les platges barcelonines on s’estima una forta maror, és a dir, onades compreses entre 1,25 i 2,5 metres d’alçària. La cota de neu diumenge s’enfilarà progressivament cap als 800 metres.