Segons una investigació periodística de ‘La Directa’, un agent de la Policia Nacional ha estat infiltrat durant els últims dos anys al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el Casal Popular Lina Òdena de l’Esquerra de l’Eixample i al col·lectiu pel dret a l’habitatge Resistim al Gòtic. La Policia Nacional no ha volgut ni confirmar ni desmentir la suposada infiltració per ara i fonts del cos s’han limitat a dir que no tenen informació.

Primer objectiu, el moviment en defensa de l’habitatge

La investigació revela que l’agent va començar a infiltrar-se en aquests moviments el juny del 2020 amb el nom fals de Marc Hernàndez Pon. Així, el 22 de juny es va incorporar al moviment en defensa pel dret a l’habitatge a través de l’entitat Resistim al Gòtic i, uns dies més tard, el 27 de juny, va participar per primer cop en una cercavila contra el desallotjament del Casal Popular Lina Òdena. “En un principi sospiten d’ell, però té respostes per a tot i acaba sent el responsable d’economia del casal”, explica l’article. Sobre la identitat, el que explica és que és de Palma i que treballa de cambrer en un xiringuito de la platja.

policia infiltrat

El segon pas, l’esquerra independentista

Uns mesos més tard, l’octubre del 2020, es matricula a la Facultat d’Educació de la UB, al Campus Mundet, on fa amistat amb els estudiants més vinculats a l’activisme social i a l’esquerra independentista. A partir d’aquí, el març del 2021, ingressa al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). En pocs mesos es converteix en el coordinador del SEPC al Campus Mundet, cosa que li permet assistir a les meses nacionals.

També es vincula al moviment Batec

L’agent infiltrat tenia perfils falsos a les xarxes socials, a Twitter i Instagram, podia fer tota mena de tràmits legals i administratius amb la seva identitat falsa i, de fet, fins i tot els Mossos el van identificar en un desnonament. Segons explica ‘La Directa’, la seva cara s’ha pogut veure per televisió durant la presentació del moviment Batec el 4 de maig a l’estació d’Arc de Triomf, ja que va bloquejar amb cinta adhesiva les portes d’accés.

Segons ha pogut saber ‘La Directa’, l’agent també va intentar ingressar a Endavant el març del 2022 però no ho va aconseguir perquè des del SEPC li van dir que ja militava en molts espais. L’agent va ser vist per última vegada el dilluns 23 de maig en una assemblea de Resistim al Gòtic. Després va explicar que havia tornat a Mallorca per “un assumpte personal greu”.

Reaccions dels moviments on ha estat infiltrat

Les entitats on l’agent de la Policia Nacional ha estat infiltrat han reaccionat a través de Twitter. El Casal Popular Lina Òdena ho considera “una part més de l’aparell repressiu de l’Estat” i assegura que no els aturarà, sinó tot el contrari. També s’ha expressat en aquest sentit Resistim el Gòtic a través d’un comunicat. Ho consideren “un exemple més de la repressió” que pateixen com a moviment i demanen “calma” per poder treballar la informació.

També el SEPC ha publicat un fil a Twitter en què denuncia els fets. “La repressió, passada i futura, no ens aturarà”, assegura el sindicat, que també considera que “no és nou que els cossos policials espanyols, i també els Mossos d’Esquadra, ens espiïn i ens assenyalin”.