Un enfrontament entre la Guàrdia Urbana i monitors de l’Esplai del Pi va acabar amb dues persones detingudes la matinada de diumenge a la plaça de Sant Josep Oriol, al barri Gòtic, que han estat posades en llibertat aquest dilluns a la tarda. Els fets van passar cap a les dues de la matinada, just quan s’acabava la festa amb què van celebrar els 49 anys de l’entitat. La Guàrdia Urbana va fer ús d’esprai de pebre que, segons l’Ajuntament, es considera un element de defensa. Les versions dels fets són contraposades.

L’esplai denuncia agressions un cop acabada la festa

Des de l’esplai relaten que una patrulla de la Guàrdia Urbana va arribar al lloc un cop acabada la festa, quan estaven recollint, i es van dirigir a la barra per demanar la documentació de l’esdeveniment i identificar dues persones. En paral·lel, membres de l’entitat asseguren que els agents van gravar dues persones que estaven bevent alcohol al carrer, tot i que la festa tenia permís per vendre’n, i a partir d’aquí van començar els forcejaments.

Els monitors denuncien que hi havia més policies que simpatitzants de l’entitat. Asseguren que els agents van agafar diverses persones pel coll, que van rebre cops de puny a l’estómac i que a alguns els van immobilitzar amb un genoll al coll, provocant asfíxia, entre altres fets. En conseqüència, afirmen que hi ha almenys una persona amb diversos dits trencats, una altra amb un esquinç i d’altres amb contusions i cops, a més de persones amb atacs d’ansietat i estrès posttraumàtic.

Llançaments contra la policia, segons la Guàrdia Urbana

La versió de la Guàrdia Urbana, en canvi, és diferent des del començament. Asseguren que van personar-se a la plaça després de rebre queixes veïnals perquè el concert s’estava allargant més de l’autoritzat. Segons la seva versió, vam demanar que s’aturés la festa però els assistents van respondre-hi amb insults i llançament de llaunes contra la policia.

Fonts municipals relaten que els agents van intentar adreçar-se a una organitzadora, però que van rebre empentes i que, en intentar endur-se dues organitzadores a una zona més tranquil·la per explicar el motiu de l’actuació, van ser colpejats i agredits per l’esquena. És per aquest motiu, asseguren, que van haver de fer ús de les defenses, que inclou porres extensibles i esprai pebre, mentre seguien els llançaments contra ells. Segons les mateixes fonts, hi ha dos agents amb ferides lleus i esgarrapades.

Als detinguts se’ls atribueix un presumpte delicte d’atemptat a l’autoritat. Aquest dilluns han passat a disposició judicial i han quedat en llibertat poc abans de les sis de la tarda.

Concentració el 26 de maig

Davant d’aquests fets, l’Esplai del Pi ha convocat una concentració el proper divendres 26 de maig a les 17:30h a la plaça de Vicenç Martorell, davant la seu del districte de Ciutat Vella, “per denunciar i confrontar la violència rebuda”, han explicat en una piulada a Twitter.