L’entitat Irídia ha identificat l’agent escopeter dels Mossos d’Esquadra que va disparar a un noi a Barcelona el 2018, que va resultar ferit greument i va perdre un testicle. Els fets van passar durant les protestes a Barcelona el 21 de desembre d’aquell any, contra la celebració extraordinària d’un consell de ministres.

Tot i que la Divisió d’Afers Interns dels Mossos va fer una investigació interna, no es va arribar a saber mai qui havia disparat el projectil. Des de la DAI van al·legar que era impossible individualitzar l’autor dels fets. Tres agents van declarar en seu judicial i van reconèixer haver disparat projectils aquell dia, però van assegurar que no recordaven qui havia efectuat el tret. Actualment, el cas està en fase d’instrucció i hi ha cinc agents investigats. Ara, caldrà esperar què decideix el jutge amb les proves que ha presentat Irídia.

Un informe pericial que analitza les imatges d’aquell dia

Irídia ha pogut identificar l’agent a partir d’un informe pericial que analitza les imatges d’aquell dia. Segons l’entitat, la víctima, que es diu Ignasi, es trobava en un punt on la situació “no era especialment complicada” i asseguren que ell no estava realitzant cap conducta delictiva ni llançaments de cap mena. Després de rebre l’impacte del projectil de “foam”, el van intervenir d’urgència, però va acabar perdent el testicle.

Imatge de l’informe pericial aportat per Irídia

Des d’Irídia consideren el cas especialment greu, per la lesió severa que va patir la víctima i perquè consideren que no es va seguir el protocol. A més, denuncien que un dels cinc agents que el 21 de desembre del 2018 van efectuar trets a la zona, no anava identificat amb el número operatiu policíac i incomplia, doncs, el que marca la normativa.

Millorar els mecanismes de control dels Mossos

Irídia i Amnistia Internacional han demanat que es millorin els mecanismes de control policial. Consideren que no són suficients i que, en aquest cas, a més, s’ha demostrat que els protocols d’investigació interna no funcionen. Recriminen que hagi de ser la societat civil qui faci aquesta feina, “tal com ja va passar en el cas de Roger Español”. Creuen que davant de casos greus, s’hauria de poder identificar els agents ràpidament i no “perpetuar la impunitat”. Insisteixen, a més que els projectils de d’escuma són molt lesius i exigeixen que es retirin.

Comparteix a: