La Guàrdia Urbana de Barcelona investiga la troballa d’elements perillosos i verí contra gossos en sis punts de Sant Andreu: els Parc de la Pegaso i d’Antoni Santiburcio, els carrers de Sao Paulo, Roine i Peronella i el recinte de la Fabra i Coats. L’alerta la van donar alguns tenidors d’aquests animals, que els últims mesos han detectat a la via pública croquetes o salsitxes amb agulles de cosir o claus per dins perquè els gossos les ingereixin i prenguin mal.

L’avís veïnal el va avançar ‘El Periódico’ a principis de març i aquest dimecres se n’ha parlat a la Comissió de Presidència de l’Ajuntament a petició d’Esquerra Republicana i Junts. El tinent d’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, ha confirmat que hi ha una denúncia per ingesta d’una agulla a La Maquinista. El gos està viu i es troba en bon estat de salut. Batlle ha afegit que, des de principis d’any, la policia ha rebut tres casos més, un dels quals d’un ca mort per intoxicació.

El primer cas, datat del 3 de gener

Segons el responsable de Seguretat al consistori, el primer fet que arriba a la Guàrdia Urbana data del 3 de gener del 2023. Des d’aleshores, assegura que s’ha intensificat el patrullatge d’agents uniformats i de paisà, que s’ha intercanviat informació amb els Mossos d’Esquadra per trobar-ne els autors i que s’ha demanat al servei de neteja que comuniqui qualsevol troballa d’esquers maliciosos o verí.

Es difondrà un butlletí informatiu per als tenidors

Batlle ha fet una crida als tenidors de gossos a denunciar casos d’enverinament i dipòsit d’elements de risc i a recollir-ne proves. Ha explicat que, com a mesura preventiva, s’elaborarà un butlletí informatiu en col·laboració amb la plataforma Espai Gos, l’Oficina de Protecció dels Animals de Barcelona i el Col·legi de Veterinaris, amb eines per saber com actuar. També s’està estudiant un reforç de les unitats territorial i canina de la Urbana a Sant Andreu.

La qüestió s’ha inclòs a l’ordre del dia de la Comissió de Presidència arran d’un prec de Junts i una proposició d’ERC, que ha quedat aprovada. Tots dos grups i la resta de partits han coincidit a l’hora de denunciar els fets i han retret al govern municipal no haver tingut “una actitud proactiva i preventiva” per protegir els animals de companyia. Han alertat que els infants, que també fan ús de carrers i parcs, en podrien sortir perjudicats.