L’associació Espai Gos ha denunciat possibles casos d’enverinament de gossos al Parc de la Pegaso, al barri de la Sagrera. En un tuit, assegura que almenys quatre gossos han tingut vòmits i diarrees de sang. Àngela Coll, responsable d’aquesta entitat, ha explicat a betevé que no saben encara si es tracta de verí o d’alguna substància tòxica. La majoria de casos dels que tenen constància van passar al desembre, i algun, al novembre.

Segons Coll, encara hi ha una gossa ingressada en estat greu. L’associació ha enviat la denúncia a l’Oficina de Protecció dels Animals (OPAB) perquè investigui els fets, després d’haver parlat amb els veterinaris que han atès els gossos, els quals confirmen una possible compatibilitat amb el consum d’algun producte tòxic, posat a propòsit o no. Als animals se’ls han fet diverses proves i “s’ha descartat que sigui parvovirus”.

L’associació afirma que ja fa quatre anys que demanen un protocol que marqui què fer en aquests casos. Volen que siguin els mateixos veterinaris que atenen els gossos intoxicats els qui comuniquin l’incident a l’OPAB.

La Guàrdia Urbana no ha rebut cap denúncia

Segons l’Ajuntament, l’OPAB ha traslladat aquests casos a la Guàrdia Urbana qui per ara no ha rebut cap denúncia. Assegura l’Ajuntament que els veïns els han comunicat que hi ha alguns animals en estat greu i dos de morts. El consistori afirma que “en tractar-se de gossos de propietaris és indispensable fer una denúncia als Mossos d’Esquadra aportant els informes veterinaris”. Tot i això, l’Ajuntament seguirà d’aprop aquests casos.

Alguns veterinaris aposten per un virus

Betevé ha consultat alguns veterinaris de la zona i coincideixen a apuntar que s’ha produït un repunt de casos de gastroenteritis. Segons el responsable de la Clínica Veterinaria San José, al carrer Gran de la Sagrera, l’Alfonso Fernández, des del mes de novembre tant gossos com gats estan patint aquests trastorns estomacals. Assegura que no ha tingut cap cas greu i que amb un canvi en la dieta i ha hagut prou per solucionar els casos. L’Alfonso no té clar que es tracti d’un possible cas d’intoxicació, encara que no ho descarta del tot. Aquest veterinari es decanta més aviat per un possible virus, fins i tot apunta a un coronavirus, si les proves han donat negatiu en parvovirus.

Què fer en cas d’enverinament

L’entitat aconsella als amos de gossos que en cas de sospita d’enverinament portin l’animal “urgentment al veterinari, que demanin un informe facultatiu i que facin una denúncia a les autoritats”.

També alerten els ciutadans que si troben al carrer una substància sospitosa, truquin al 112, s’esperin al lloc sense manipular-la, i siguin prudents amb els seus animals.