Són investigadors que són al capdavant d'assajos que el darrer any han donat bon resultats i permeten que la recerca avanci pel bon camí. Thomas Hanke, de la universitat d'Oxford, és, de moment, el que ha mostrat resultats més prometedors i, per tant, un dels candidats a obtenir la possible vacuna preventiva. Un grup d'investigadors catalans que col·laboren amb Hanke també estan provant aquesta possible vacuna, però amb una finalitat diferent: terapèutica. És a dir, dirigida a pacients ja infectats pel VIH. BEATRIZ MOTHE, investigadora del Programa HIVACAT "El què pretenem amb una vacuna terapèutica és reeducar el sistema immunitari i dir-li, quan et pari el tractament i el virus torni a sortir, el què has de fer és controlar aquest virus, mitjançant una resposta t molt més eficaç, molt més dirigida, contra unes dianes específiques." Trobar una vacuna preventiva eficient seria ara mateix, l'única manera d'eradicar la malaltia. De moment, però, no serà possible a curt termini. El què sí que es podria trobar en un període més curt és una vacuna terapèutica. De fet els resultats de l'assaig que s'està fent a Catalunya estaran a punt l'agost de l'any que ve.

Es tracta d’una investigació liderada per científics de la Universitat d’Oxford, com Thomas Hanke, que treballen amb una vacuna preventiva, com la que s’utilitza per evitar la grip. Segons Hanke, la infecció de VIH és un dels problemes de salut  més importants del món i “una vacuna preventiva segura, efectiva i accessible seria la millor solució i també la més barata”. Aquest és un dels grups pioners en la investigació de la sida, i podria ser el primer en obtenir aquesta vacuna.

Una part important d’aquest estudi s’ha assajat en col·laboració amb investigadors catalans de l’Hospital Clínic i l’Hospital Germans Trias. No obstant això, amb un objectiu diferent del dels científics britànics: aplicar la vacuna per a usos terapèutics en malalts que ja estan infectats de VIH. D’aquesta manera, s’intenta controlar el virus i es preveu que l’agost vinent estiguin a punt els resultats de l’estudi.