fentanil barcelona

(ACN / Redacció) Energy Control, el programa d’intervenció en l’àmbit dels consums recreatius de drogues de l’Associació Benestar i Desenvolupament, ha assegurat en un comunicat que “no hi ha evidències suficients” per afirmar que el fentanil, un analgèsic opioide, ha entrat als mercats de drogues a Espanya.

Crida a evitar les informacions falses

Arran de les múltiples notícies sobre episodis de sobredosi a Amèrica del Nord, l’entitat afirma que la comparació “constant” entre Espanya i els Estats Units i el Canadà pel que fa al consum de fentanil és “desafortunada” i fa una crida a evitar “la difusió d’informacions falses i l’ús d’imatges i paraules estigmatitzants”. A Espanya, la quantitat de fentanil decomissat en els últims cinc anys és de 336 grams, dels quals 291 corresponen a un únic decomís del 2018.

Prescripció facultativa

Segons dades de l’entitat, la “pràctica totalitat” del consum de fentanil a Espanya se circumscriu a la prescripció facultativa. Un 2 % de la població assegura haver-ne consumit algun cop. A l’estat, el fentanil només es prescriu en pacients amb dolors crònics i aguts. L’entitat també assenyala que el percentatge de persones mortes per consum de drogues en les quals es van identificar opioides ha descendit en l’última dècada des del 77,9 % dels casos en 2011 al 59,1 % en 2020.

Energy Control assegura que l’entrada d’opioides sintètics nous a Europa i Espanya “suposa un risc seriós”, però afirmen que “a Espanya es disposa d’una xarxa pública universal i gratuïta que facilita l’entrada de les persones que ho necessiten a un tractament ajustat a les seves necessitats“.