centre atenció primària CAP

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha respost a la convocatòria de vaga de l’atenció primària promoguda pel sindicat Metges de Catalunya del 13 al 16 d’octubre. En un comunicat, l’ICS considera que l’aturada no és oportuna “des de cap punt de vista” i que els acords als quals van arribar al novembre del 2018 amb el sector encara estan vigents. En el text, han reconegut el “cansament descomunal” dels professionals sanitaris durant la pandèmia del coronavirus, sobretot en l’atenció primària, però consideren que confondre aquest sobreesforç amb una reivindicació sindical no és comprensible.

Per a l’ICS, els termes acordats en l’última vaga que Metges de Catalunya va convocar d’aquest sector, al novembre del 2018, s’havien de treballar durant dos anys, temps que encara no ha prescrit, i que al juliol del 2019 ja va manifestar que donava per assolits. Un acord que, recorden, era satisfactori “per a totes les parts” i que també va propiciar l’aprovació d’un decret llei per recuperar el 100 % del complement per objectius, un augment salarial dels metges i infermers de l’atenció continuada de l’atenció primària (ACUT) i de l’ASSIR.

Una de les queixes del sector és que en els últims anys s’han perdut 1.000 facultatius per les retallades. Sobre això, l’ICS assegura que a les converses amb el sindicat va quedar clara la dificultat de trobar 250 metges de família al mercat laboral actual i que es va treballar conjuntament en l’estratègia d’ampliació de contingents assignats per assolir els objectius assistencials.