"Bon dia, bon dia. Sense córrer." De poc han servit les advertències dels mestres. És el primer dia d'escola i qui més qui menys ja tenia ganes de tornar. "Perquè tinc les amigues i perquè treballo molt." "Sí, però no, una part sí, perquè trobes els amics i l'altra no perquè has d'aprendre." Vuit hores més tard, sembla que el primer dia ha anat bé, tot i que no han après gaire cosa. "Molt bé, quasi no hem treballat. És com un altre dia de festa i ha anat bé. Hem preparat tot el material." Això sí, els nens han aprofitat el primer dia per poder-se conèixer... ..i per explicar-se les vacances. El curs arrenca amb alguns canvis: se suprimeix la Setmana Blanca i tornen els exàmens de setembre. A més a més, les escoles catalanes han d'atendre el nombre més alt d'alumnes dels últims 20 anys amb el 10% menys de recursos, així que cada docent haurà d'impartir una hora més de classe a la setmana. A l'escola Pau Casals, per exemple, s'ha incorporat un nou grup de P3, però el nombre de professors és el mateix que el del curs passat. A primària es deixa d'impartir la sisena hora, que es reconverteix en un recurs de reforç per a alumnes amb problemes d'aprenentatge. Els mestres temen que aquestes hores de reforç estigmatitzin els alumnes. CARME REDÓN, directora de l'escola Pau Casals: "És evident que es veurà que uns van a uns llocs, cosa que altres no ho fan. Ara, en el nostre cas, com que la major part de les hores les hem pogudes ubicar a dins, estarà integrat dins de la dinàmica de l'escola." La reorganització horària fa que molts nens i nenes, com els d'aquesta escola, surtin ara a dos quarts de cinc, mitja hora abans que l'any passat. Les famílies s'han d'organitzar per venir-los a buscar. ANNA UBIA "És clar, he hagut de demanar més reducció de jornada per poder venir a les quatre. I el meu marit, que abans els podia recollir, ara no ho pot fer." "Hi ha casos en què ha estat impossible canviar els horaris i, per tant, han de fer ús o bé del servei d'acollida, que té un cost addicional, o bé d'algun cangur o d'algú que els vingui a recollir." Ha passat el primer dia d'escola. La tarda és ara més llarga que el curs passat per fer activitats extraescolars, berenar i... "Això sí, ens han posat deures."

El nou curs ja no inclou la sisena hora ni la setmana blanca ni els ordinadors personals. La conselleria augmentarà una hora la jornada lectiva dels mestres. Les escoles, que arrenquen el curs amb un 10% menys de pressupost, han optat per acabar les classes una mica abans. A Barcelona, 226.000 alumnes de 3 a 18 anys inicien el curs amb tres equipaments educatius nous. Els equipaments que estrena la ciutat són l’institut Pere IV al Poblenou, l’institut escola Roquetes a Nou Barris i els serveis Educatius de Sant Martí.

El 19 de setembre iniciaran les classes els cicles formatius de grau superior, els ensenyaments de règim especial, les escoles oficials d’idiomes i els centres de formació de persones adultes.