L'hissada de la bandera, que aquest any ha vingut del Bages, Manresa, ha donat el tret de sortida a un acte on la recent sentència de Tribunal Superior de Justícia contrària a la immersió lingüística en català ha planat sobre el Parc de la Ciutadella. El parlament més aplaudit ha estat, sens dubte, el de l'escriptor Màrius Serra, que ha glossat el centenari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. Una celebració reinvicativa però que enguany també ha commemorat diferents efemèrides de la cultura i personalitats catalanes. El primer homenatjat ha estat Santiago Rusiñol, amb motiu dels 150 anys del seu naixement. El cantautor de Solsona ha estat l'encarregat de recordar Jacint Verdaguer. I també s'ha celebrat el centenari de la mort del poeta Joan Maragall. L'excel·lent moment que viu la cuina catalana també ha tingut el seu moment d'homenatge. La música tradicional amb "La cançó del Lladre" interpretada per Giorgio Conte i els 20 anys del rock en català versionat per Carles Belda han posat el punt musical de l'acte. Un homenatge a Heribert Barrera i la interpretació d'Els Segadors han posat punt i final a l'acte, que ha tornat a arrencar crits d'independència.

L’acte ha començat amb l’entrada de l’esquadró de gala dels Mossos d’Esquadra i el lliurament de la senyera als presidents de la Generalitat i el Parlament. Enguany la senyera l’ha duta l’alcalde de Manresa, ciutat on el 1892 s’hi van redactar les Bases. Tot seguit l’Orfeó Lleidatà, que enguany compleix 150 anys de vida, ha interpretat el Cant de la Senyera.

Rusiñol, Verdaguer, Maragall

El primer homenatjat de l’acte ha estat Santiago Rusiñol, en motiu dels 150 anys del seu naixement. L’actor Lluís Soler ha llegit fragments del popular dramaturg, pintor i artista. El cantautor de Solsona, Roger Mas, ha interpretat un poema de Jacint Verdaguer, i l’actriu Àngels Poch ha llegit “La ciutat del perdó” del poeta Joan Maragall.  En aquest bloc hi ha participat l’Agrupació de Balls Populars de Sitges, que ha interpretat la seva ‘Muixiganga’.

Defensa de la immersió a l’escola

La recent sentència del TSJC contrària a la immersió en català ha planat sobre l’acte del Parc de la Ciutadella. La periodista Ariadna Oltra, que ha conduit l’acte, ha llegit un fragment del poema de Salvador Espriu “Salvem els Mots”. Però el parlament més aplaudit del matí ha estat el de l’escriptor Màrius Serra, que ha glossat el centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha reivindicat Pompeu Fabra i el lingüista Joan Solà, i ha fet una encesa defensa de la immersió lingüística a l’escola que ha acabat amb el crit de “Català a l’atac! Visca la llengua viva!” que ha arrencat els primers crits en favor de la independència. La cantant Esther Formosa ha interpretat la versió d‘Ovidi Montllor de “Vinyes Verdes Vora el Mar”.

Cuina i rock en català per tancar

L’excel·lent moment que viu la cuina catalana també ha tingut el seu moment d’homenatge. Carme Ruscalleda, Joan Roca i Jaume Subirós han llegit fragments de Josep Pla i “d’Assaig de Plagi a la Taverna” de Pere Quart.  La música tradicional amb “La cançó del Lladre” interpretada per Giorgio Conte i Joan Isaac i els 20 anys del rock en català versionat per Carles Belda i els Badabadocs han posat el punt musical de l’acte. Un homenatge a Heribert Barrera i l’interpretació d’Els Segadors han posat punt i final a l’acte, que ha tornat a arrencar crits d’independència.