“És la mateixa situació que vam viure fa dos anys. Tornem a tenir els mateixos problemes exactament”. Així descriu el David Marimon, veí del carrer de la Riereta número 1 TER, el que està vivint aquesta comunitat des d’aquest agost.

Els traficants han tornat a un dels baixos, el mateix que ja havien utilitzat com a punt de venda fa uns anys, fins que el 2017 la pressió veïnal va aconseguir foragitar-los. Ara, però, han tornat les anades i vingudes de gent a la porteria, els desperfectes, les baralles i la por.

El final de la “tranquil·litat”

Els veïns atribueixen aquest retorn al fet que el pis tornava a estar buit. Fins aquest abril estava ocupat per un veí, de forma il·legal però amb el vistiplau de la finca. Era una de les ocupacions que van promoure entitats com Acció Raval en plena crisi dels narcopisos per evitar, justament, que els traficants entressin en habitatges buits, en molts casos en mans de bancs.

La “tranquil·litat”, com ho descriu el David, ha durat un any i mig, fins que els propietaris han fet fora aquest veí. “Curiosament, amb els traficants no s’inicien processos de desnonaments, però amb aquest senyor, sí.”

Més narcopisos a l’estiu

El de Riereta 1 TER és un dels narcopisos que han rebrotat aquest estiu, després de les dues grans operacions policials contra el fenomen. La segona, al juny, va acabar amb més de 50 detinguts i els responsables de Mossos asseguraven que aquesta activitat havia passat “a la història a Ciutat Vella”. Però les entitats veïnals ja alertaven que no s’havia erradicat del tot.

Acció Raval comptava encara almenys nou pisos en funcionament. Amb el “repunt” que, segons diuen, hi ha hagut a l’estiu, ara en tenen localitzada una quinzena, però “n’hi ha uns altres quinze pendents de confirmar”. Aquest mateix cap de setmana, els veïns han evitat que els traficants entressin en un pis del carrer de Vistalegre, propietat de l’Ajuntament.

Un tràfic més discret

Des de l’entitat, Ángel Cordero reconeix que les operacions policials van donar fruits. Però hi ha una situació que persisteix: els habitatges buits. N’hi ha més d’un miler al Raval, dels quals uns 400 estan “abandonats”. “Això deixa el terreny pràcticament lliure als traficants”, diu Cordero. Per això exigeixen que els propietaris es facin càrrec dels pisos o bé que les administracions “tinguin valentia” per forçar-los.

El que sí que ha canviat, segons Acció Raval, és la manera d’actuar dels traficants. Ara no es consumeix ni es pernocta a l’interior dels pisos. “Ara intenten ser més discrets i només surten a obrir la porta”, explica el David, pel que ha vist als baixos de Riereta. L’estratègia consisteix ara, segons Cordero, en pisos “dorments”: “Quan noten la pressió policial, en desactiven uns i n’activen uns altres ràpidament”. I és que els narcopisos, al Raval, de moment, “no són història”.