Les llibreries s’omplen aquests dies de famílies senceres que, un cop han tornat de les seves vacances, fan les compres del material escolar per a l’inici del nou curs acadèmic, que arrencarà aquest dijous. Alguns establiments expliquen que en els darrers anys ha crescut el nombre de persones que esperen al primer dia de classe per adquirir-lo.

Segons Natàlia Sacramento, responsable de la llibreria Abacus d’Urquinaona, la despesa mitjana en material escolar és d’uns 80 euros. A aquesta xifra se li ha de sumar la dels llibres de text, la més costosa. Les famílies es gasten entre 80 i 120 euros, en les etapes d’infantil i primària, mentre que a secundària el cost s’eleva fins als 300 euros. Ara bé, cada cop són més els centres escolars que aposten per la reutilització per tal d’alleugerir aquesta despesa. 

De tota manera, l’Oriol Lamas, de la Papereria Llibreria Lamas, assegura que “moltes famílies aprofiten aquests darrers dies per comprar alguns objectes indispensables“, com ara llibretes, estoigs o bolígrafs. Però que, en canvi, el primer dia de curs hi tornen per adquirir agendes o carpetes. El motiu, diu, “els últims anys les escoles faciliten material als alumnes, i els pares esperen a saber que els donaran”.

Reservar els llibres

Els llibreters recomanen a les famílies fer amb antelació la comanda dels llibres de text, si pot ser, uns mesos abans. D’aquesta manera, s’eviten trobar-los exhaurits pocs dies abans de l’inici de curs. “He arribat avui però no els queda cap dels llibres dels meus fills”, explicava una clienta.