Uns més segurs que d'altres, però tots amb ganes de tornar a començar. La direcció d'aquesta escola ha rebut els nens, a qui han convidat a viure i compartir un any de somni. Tots els nens tornen a començar amb un desig comú: retrobar els amics que no han vist durant l'estiu. ÓSCAR GARCÍA "Aquest estiu no he vist ningú de la classe." JÚLIA HERRAE "Quan els he vist els he abraçat molt fort." NOA TRONTERAS "Tenia ganes de tornar per veure els amics i els profes." Moltes famílies també esperaven amb ganes l'inici de curs. SÍLVIA BENITO "Els pares simplement volem que ell ja comenci la rutina perquè compaginar horis de feina i escola..." DAVID SIERRA "Encaro el curs amb ganes però una mica fotut per les retallades però amb ganes que els nens treballin." Un inici de curs, doncs, tranquil, però encara amb les reivindicacions contra les retallades de rerefons. "Per exemple en aquesta escola d'una sola línia P3 comença amb 27 alumnes. Un increment de ratio que també ha afectat altres nivells. Les famílies ja han fet palès el seu malestar amb cartells com aquest." Tot i això, la titular d'Ensenyament, Irene Rigau, ha assegurat que a un 80% de les escoles catalanes hi ha baixat el nombre d'alumnes per aula respecte a l'any passat. De fet, Rigau ha dit que aquest curs és el que comença amb més normalitat dels darrers anys. Una prova n'és, segons el govern, que en centres com aquest, l'Escola Mediterrània, que fa sis anys que estava en barracons, han començat el curs en un edifici nou de trinca.

El curs arriba marcat per la llei Wert, que el Govern espanyol preveu aprovar aquesta tardor, i per les retallades. Amb tot, la conselleria ha anunciat que en un 80% dels grups de P3 no s’hi han incrementat les ràtios i no se superaran, doncs, els 25 alumnes per classe. Aquest, però, no és el cas de l’escola Pompeu Fabra, al barri dels Indians. La direcció del centre ha confirmat a BTV que tant a P3 com en nivells superiors hi ha més alumnes que el curs passat.

El primer dia de classe, però, els mestres han volgut deixar de banda els motius de tensió i s’han concentrat en donar la benvinguda als alumnes amb un discurs motivador, música i molt color.

El curs ha començat amb el compromís d’Ensenyament de continuar amb la lluita contra el fracàs escolar. Una creuada que també es proposa el Consorci d’Educació que vol impulsar la formació professional i apostar per les escoles plurilingües. Des de la conselleria han anunciat més mesures com que es faran auditories pedagògiques als centres amb més índex de suspensos i, de l’altra, es reforçaran les competències bàsiques als alumnes de primer d’ESO. Aquells estudiants que suspenguin llengües i matemàtiques (se’n preveuen uns 4.000) dedicaran més temps, en horari lectiu, a millorar els coneixements. Veuran, per tant, reduït el temps de dedicació a les assignatures optatives.

Des d’Ensenyament, es diu que s’intentarà mitigar al màxim els efectes de les retallades, i que, per exemple, es buscarà compensar-les retardant la construcció de nous centres. En el cas de Barcelona durant l’estiu ha finalitzat la construcció del nou edifici de l’escola Mediterrània.

Molts pares, encara de vacances, van aprofitar el mes d’agost per comprar els llibres de text i altres materials escolars exigits pels centres. Es calcula que cada família s’haurà gastat de mitjana entre 250 i 300 euros per fill, si cursen ensenyament obligatori, primària o secundària, i fins a 400 euros en cas que siguin ja alumnes de batxillerat.