A la plaça de Sant Jaume avui hi han coincidit bona part de la plana major política. Com ja estava previst, no hi ha assistit el president, Artur Mas, però sí que ho ha fet la seva dona. Just al costat del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i del conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs. Des d'allà, Homs, ha fet la primera valoració del govern de la jornada. Tot i que els membres del govern municipal s'han distribuït en diferents punts de la Via Catalana, la majoria s'han trobat a Sant Jaume amb l'alcalde de la ciutat al capdavant. Allà Xavier Trias ha destacat el caràcter cívic de la jornada. A més dels regidors convergents, també hi han assistit els dos representants d'Unitat per Barcelona, que han recordat al Govern espanyol que per sobre de les lleis ha d'escoltar la ciutadania. El Parlament ha estat l'altre punt de la cadena on s'han vist dirigents polítics de diferents colors. La secretària general d'Esquerra Republicana ha reiterat que la Via Catalana és un pas més per celebrar la consulta per la independència. A títol personal també s'hi ha vist la diputada de l'ala més catalansista del PSC, Marina Geli. Per part d'Iniciativa i Esquerra Unida i Alternativa, el diputat Jaume Bosch ha demanat al Govern espanyol que pari les orelles. I lluny del Parlament, David Fernàndez, de la CUP, també ha participat a la cadena humana reivindicant la legitimitat del dret a decidir. No tothom, però, ha tingut una jornada festiva. Dues persones, entre elles el líder de Solidaritat Catalana, Alfons López Tena, ha estat detingut a Vinaròs, acusat de desobediència a l'autoritat.

Trias s’ha mostrat molt satisfet per la seva participació en una mobilització tan massiva i cívica com la Via Catalana. Ha reiterat que hi anava a títol personal, però que l’alcalde de Barcelona no tenia per què amagar els seus sentiments favorables a una Catalunya lliure i pròspera. Segons Xavier Trias, aquesta convocatòria era una molt bona manera de “demostrar al món que Catalunya és un país que sap el que vol i que, a més, el que volem és fer ho des de la democràcia i d’una actitud festiva i pacífica”.

Sònia Recasens, la segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i membre d’Unió Democràtica, també hi ha participat amb l’objectiu -segons ha dit- de defensar el dret a decidir. Segons Recasens, la Via Catalana no era només independentista sinó que el seu partit hi ha donat suport en la mesura que representa un clam per fer realitat el dret de Catalunya a decidir el seu futur en una consulta.

Els dos regidors del grup d’ERC+RCat+DCat, Jordi Portabella i Joan Laporta, també s’han unit a la Via Catalana a la plaça de Sant Jaume. Portabella ha afirmat que aquesta manifestació cívica ha de fer replantejar la posició del govern central, que no pot continuar “confrontant Constitució amb democràcia, perquè la democràcia és una idea molt més profunda i important que les constitucions, que estan canviant”. El líder d’ERC a Barcelona també ha subratllat el valor de la cadena humana d’avui per projectar el missatge independentista cap a la resta del món.

En una primera valoració del govern català, el portaveu Francesc Homs ha dit que aquesta mobilització massiva envia un missatge que es dirigeix no només al govern i al Parlament catalans sinó també a l’espanyol, que “continua estant de braços plegats”, però que ara hauria de moure fitxa. Segons Homs, “els catalans són persistents: la societat civil s’ha organitzat i nosaltres farem, com a país, el camí que s’ha de fer i el que sabrem fer”.

A les portes del Parlament, la Via Catalana s’ha format amb diputats com Lluís Corominas (CiU), Irene Rigau (CiU) i Anna Simó (ERC), molts embolcallats amb banderes estelades. També alguns de grups com el PSC o ICV-EUiA, com la socialista Marina Geli o l’ecosocialista Jaume Bosch. I dos expresidents de la cambra, Ernest Benach (ERC) i Joan Rigol (UDC), que han acompanyat la presidenta actual del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, quan ha rebut una representació dels diputats que han participat en la mobilització. En aquesta recepció també hi han participat representants polítics valencians, bascos i gallecs.