(ACN) L’Audiència de Barcelona ha condemnat a nou anys d’inhabilitació el regidor de Sant Adrià del Besòs Juan Carlos Ramos per haver pagat diners a un patriarca gitano del barri de la Mina per vigilar irregularment pisos socials. Segons van explicar durant el judici el cap del clan de Los Manolos, conegut com el Tío Cristina o el Tío Ángel, i José Fernández Franco, “el Trompeta”, administrador de l’empresa de seguretat Belaan, Ramos els havia fet pagaments en metàl·lic, tot i que formalment el contracte el tenia una altra companyia de seguretat, Visegurity, que actuava d’empresa pantalla.

Tant el Tío Cristina com el Trompeta van pactar amb la fiscalia i van acceptar els fets durant el judici. Per això, han estat condemnats a dos anys i tres mesos d’inhabilitació per l’atenuant de confessió. En canvi, al quart acusat, administrador d’una altra empresa de seguretat, se li han imposat set anys d’inhabilitació. A tots se’ls ha condemnat per un delicte de prevaricació administrativa.

Cartells per generar por

En concret, segons la sentència, la tasca del clan de Los Manolos o Los Alunda, consistia a penjar cartells amb el seu logotip per generar por. També tenien alguns veïns fent rondes pels blocs per uns 800 euros mensuals treballant 12 hores diàries.

El cas es va destapar arran d’una investigació dels Mossos d’Esquadra, que van descobrir plantacions de marihuana en molts d’aquests pisos, teòricament buits però que gastaven molta electricitat. La policia va trobar els cartells del clan i va detectar la presència de vigilants no autoritzats. La intervenció dels telèfons del clan va permetre descobrir les irregularitats en l’adjudicació dels contractes de vigilància.

Juan Carlos Ramos va ser detingut en una operació antidroga que es va desplegar a la Mina el juny del 2017 i va quedar en llibertat amb càrrecs. Ramos era tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, regidor responsable de l’Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament, regidor del districte de la Mina i vicepresident del mateix Consorci de la Mina, participat per l’Ajuntament i la Generalitat al 50 %.