L’estiu no ha donat treva als voluntaris de l’Hospital de Campanya de la parròquia de Santa Anna. I no només això, sinó que les cues de persones vulnerables o sense llar per demanar aliment han crescut els últims dies. Fins al 17 d’agost, l’església ha ofert 5.371 esmorzars, dinars i sopars, i preveu superar amb escreix els àpats que es van servir l’agost del 2021. La fundació apunta que la inflació descontrolada dels darrers mesos ha portat més gent al menjador social, fins i tot alguns pensionistes, davant l’encariment dels preus als mercats i supermercats.

Durant l’agost de l’any passat, a la parròquia es van donar 6.710 menjars i, tenint en compte el ritme de serveis actual, els responsables de l’Hospital de Campanya creuen que aquest agost es passarà dels 9.000 àpats. De fet, durant el juliol ja es va arribar als 10.000: els voluntaris de Santa Anna van oferir 3.086 esmorzars, 3.025 dinars i 3.889 sopars.

Més àpats cuinats a l’estiu que en ple gener

Les xifres són de rècord i això que des de la parròquia s’esperaven que aquest estiu, amb la pandèmia normalitzada i sense restriccions, el nombre d’usuaris del servei es reduiria. Els responsables de la iniciativa sentencien, doncs, que la necessitat d’aliment a la ciutat ha augmentat. Ara han repartit, fins i tot, més àpats que en ple gener, quan van fer-ne 7.158.

Amb tot, els responsables de Santa Anna també pronostiquen que el 2022 tancarà amb més menjars servits que el 2021 i ho atribueixen a les conseqüències socials i econòmiques de la crisi de la covid-19. Segons l’últim cens d’Arrels Fundació (elaborat al juny), fins a 1.231 persones sense llar dormen al carrer a Barcelona; una xifra que ja fa quatre anys que no baixa del miler.

Més voluntaris per afrontar l’alta demanda

Davant l’alta demanda que han experimentat aquestes últimes setmanes, a la parròquia de Santa Anna s’han vist obligats a incrementar el nombre de voluntaris que treballen en cada torn d’àpats. On més han notat l’increment de la necessitat de menjar ha estat en els esmorzars i, sobretot, en els sopars.

Tot plegat els fa témer un hivern molt dur, tenint en compte que ara ja estan “desbordats” i “al límit”. Com que aquest mes hi està anant més gent de la que s’esperaven, sovint els voluntaris han hagut d’improvisar menjars o comprar productes d’última hora per poder arribar a tothom.