La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) reclama un canvi d’estratègia radical a l’hora de tractar la covid. En un comunicat, els infectòlegs aposten per deixar de comptar els casos de contagis i centrar els esforços en l’atenció i la prevenció de contagis en les persones vulnerables. Consideren que la infecció de contagis de la variant òmicron i el fet que, en la majoria de casos, la malaltia sigui lleu, “requereixen importants modificacions en la manera actual d’abordar la vigilància epidemiològica”. Asseguren que és un document obert “a la discussió pública”.

La prioritat, les persones vulnerables

Els infectòlegs consideren que, davant la variant òmicron, les accions de prevenció, diagnòstic i tractament s’han de centrar en els grups de persones vulnerables, perquè “que són els que ara emalalteixen de forma greu”. A banda, creuen que és innecessari el diagnòstic individual de tots els casos d’infecció. En lloc de comptar els casos de covid aposten per una estratègia basada en centres centinella d’atenció primària i d’hospitals. Justament aquesta és l’estratègia que està preparant el Departament de Salut per poder aplicar a partir de l’abril, sempre que no apareguin les noves variants.

Adeu a les proves diagnòstiques, controls de temperatura i desinfecció d’espais

Segons els experts, aquest canvi d’estratègia també hauria d’incloure la supressió d’algunes de les mesures que s’han estat aplicant fins ara i que, asseguren, han deixat de ser útils. Entre les accions que proposen hi ha:

  • Suprimir els controls de temperatura corporal a l’entrada dels establiments públics.
  • Deixar de netejar amb solucions antisèptiques els establiments públics.
  • Suprimir l’obligatorietat de les mascaretes als exteriors (deixarà de ser obligatòria el 10 de febrer).
  • Suprimir l’obligatorietat del certificat covid per entrar als locals públics (va deixar de ser obligatori el 28 de febrer).
  • Deixar de fer proves diagnòstiques en casos lleus persones no vulnerables.

També proposen canvis radicals en els protocols hospitalaris, com ara deixar de fer proves diagnòstiques de la covid abans d’iniciar un procediment, perquè provoca “suspensions i demores”. També, deixar de fer cribratges als pacients que han d’ingressar a l’hospital i eliminar les àrees no-covid, perquè “no són útils” en la situació actual d’altíssima transmissió comunitària. Fins i tot, demanen “restingir” l’ús d’equips de protecció individual com bates impermeables, gorres i proteccions oculars.

Els epidemiòleg alerten que encara estem en pandèmia

Qui també s’ha preguntat si cal un canvi d’estratègia és la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Comunitària (SESPAS), però les conclusions són totalment oposades a la dels infectòlegs. En un comunicat assegura que la covid encara no es pot considerar una endèmia i que “continuem estant enfront d’un virus respiratori pandèmic”. Davant d’això, aposta per mantenir les proves diagnòstiques i el sistema de vigilància dels casos. Únicament és partidària d’eliminar les mascaretes en exteriors si no hi ha aglomeracions, i del certificat covid que, assegura, “segueix sense mostrar-se eficaç”.

Comparteix a: