La majoria d’escoles i instituts han arrencat aquesta setmana les activitats extraescolars enguany amb molts interrogants perquè el Departament d’Educació encara no ha presentat el protocol específic d’aquest curs. L’entitat que agrupa les AFA i AMPA escolars (l’aFFaC) critica la confusió que està generant i tem haver de canviar “a última hora” l’aforament i la composició dels grups quan es faci pública la normativa. La presidenta, Belén Tascón, denuncia “la inseguretat” amb què han iniciat les activitats alguns centres i alerta que algunes escoles han optat per no començar les activitats fins que no es publiqui la normativa.

La sensació d’incertesa la confirmen a betevé la majoria de centres consultats, que han començat les extraescolars “amb dubtes”, sobretot pel màxim d’alumnes permesos i la possibilitat de barrejar nens de diferents nivells, per`o temen que les xifres canviïn amb la normativa. Per això, han allargat les mesures que ja tenien en marxa al juny, tal com recull el pla d’obertura del Departament d’Educació i en espera de rebre les instruccions.

Guia per a l’inici del curs 2021-22

Una de les empreses d’extraescolars consultades, Esceni-k, que organitza tallers vinculats a les arts escèniques a escoles de Barcelona, assegura que estan treballant amb “una certa confusió i consensuant les normes amb cada AFA i cada escola”. Això implica, per exemple, que en alguns centres els nens d’entre tres i cinc anys portin mascareta a interiors i, en altres, no, perquè la mascareta no és obligatòria per als menors de sis anys (educació infantil).

Un nou protocol “sense massa canvis”

El 30 de setembre, la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso, va explicar que en els propers dies Educació detallarà un protocol propi d’extraescolars, “que no variarà gaire les mesures, ni tindrà gaires canvis, perquè cal ser prudent”. Va avançar que es torna a considerar cada activitat com un “grup constant o segona bombolla” per fer el seguiment i la traçabilitat d’un positiu de covid.

Uns dies abans, en la roda de premsa d’inici del curs, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray va apuntar que es recomanava que els grups fossin de 10 infants, amb un màxim de 15 alumnes, i es demanava que l’activitat comencés a l’octubre.

Revisar l’ús de la mascareta a exteriors

L’aFFaC ha tornat a demanar a Educació que revisi l’ús de la mascareta a primària i també en les extraescolars, especialment en les activitats esportives exteriors. “No té sentit que els jugadors de futbol o nosaltres, quan anem pel carrer, no portem mascareta i, en canvi, ho exigim als nens”, conclou la presidenta de l’aFFaC. Tascón considera que no s’entén que amb la incidència de covid que va a menys es mantinguin les mesures vigents el curs anterior.

Amb la pandèmia, les extraescolars es van reprendre al febrer amb limitacions en el nombre d’alumnat i l’ús de la mascareta. Cada activitat es considerava un grup bombolla tancat per fer seguiment de possibles positius.