En ple inici de la sisena onada de la pandèmia, alguns països europeus i l’Organització Mundial de la Salut han obert el debat sobre si s’ha de vacunar de forma obligatòria o no. Alguns experts asseguren que legalment és possible, però hi ha disparitat d’opinions sobre la idoneïtat de la mesura.
Es podria imposar la vacuna obligatòria a Catalunya?
La decisió d’imposar una vacuna obligatòria depèn del govern de cada país, sempre que rebi l’aval de la justícia. Els experts coincideixen a dir que una mesura així afectaria els drets fonamentals i que s’hauria d’argumentar molt bé. Josep Maria Aguirre, professor de dret administratiu de l’UdG, explica que amb una taxa de vacunació tan elevada com l’actual és difícil justificar la mesura: “Tenim un 80-85 % de gent amb la vacuna. No es justificaria atemptar contra el dret fonamental de l’autonomia del pacient.”
No es justificaria atemptar contra el dret fonamental de l’autonomia del pacient
Aguirre també afirma que abans d’imposar la vacunació obligatòria caldria “verificar si l’adopció del passaport covid té conseqüències en relació amb el foment de la vacunació per part de la població”.
En canvi, altres experts com Josep Lluís Martí, professor de filosofia de l’UPF, apunten que els beneficis socials d’una vacuna obligatòria són superiors, i apunten la possibilitat de començar amb col·lectius específics, com els sanitaris i els treballadors de les residències de gent gran: “A la raó epidemiològica general que s’aplicaria a qualsevol persona, hi ha una raó addicional i específica del que ells fan i del contacte que tenen amb persones que són població vulnerable.”