(Agències) L’estudi genètic internacional més important fet mai ha identificat 89 gens implicats en el risc de desenvolupar un ictus, dels quals 61 no s’havien descrit prèviament. La recerca permetrà predir amb molta més precisió el risc que una persona pugui sofrir un ictus o accident cardiovascular, aporta informació valuosa sobre els processos biològics implicats en aquesta malaltia i ajudarà a trobar tractaments més eficaços.
“Aquesta troballa serà important perquè els professionals mèdics puguin identificar els riscos i els tractaments idonis en el camí cap a la medicina predictiva i de precisió“, ha resumit Rafael de Cid, investigador de l’Institut Germans Trias i Pujol i coautor de l’estudi.
Estudi amb dades de més d’un milió i mig de persones
L’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau ha liderat l’anàlisi de les dades espanyoles d’aquest gran estudi, que ha estudiat dades del genoma complet de més de 100.000 pacients que havien sofert un ictus i més d’un milió i mig de controls de persones sanes.
Fins ara, el treball més ampli havia recopilat dades de 67.000 pacients i 500.000 controls sans. A més, es tracta del primer estudi que inclou diferents ètnies, ja que la majoria d’investigacions havien inclòs únicament mostres de persones d’origen europeu. D’aquesta manera s’ha comprovat que la procedència no té cap mena d’influència en el risc de patir un ictus.
Clau per a teràpies noves
Fins ara se sabia que els processos inflamatoris o de coagulació tenien un paper important en l’ictus. Ara s’ha vist que els nivells de lípids que es consideraven que podrien ser rellevants potser no són tan essencials en el desenvolupament d’aquesta malaltia. En canvi, s’ha observat que alguns gens relacionats amb altres processos, com ara la hipertensió arterial o la formació de vasos sanguinis (angiogènesi) tenen un paper més important en el risc d’ictus.
“Aquestes dades permeten plantejar la utilització de teràpies noves mitjançant fàrmacs no emprats fins ara en l’ictus“, explica investigador de l’Institut de Recerca de l’Hospital Sant Pau Israel Fernández Cadenas.