càncer mama
Foto: Louis Reed

(ACN/Redacció) El carcinoma ductal “in situ” (DCIS) és un càncer de mama no invasiu o preinvasiu que s’inicia als conductes lactis. No és potencialment mortal, però suposa un risc més alt de patir càncer de mama invasiu més endavant. El risc és variable. Ara, un projecte liderat per la Universitat de Standford i amb participació de l’investigador José Antonio Seonane, del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), ha elaborat el primer atles de precàncer de mama que podria ajudar a identificar quins DCIS tenen més risc de recurrència o de progressió de la malaltia.

Els investigadors van identificar 812 gens associats amb la progressió del càncer en els propers cinc anys a través de l’anàlisi de les mostres de pacients amb cirurgia per extirpar el DCIS.

Predir el risc que progressi el càncer

D’aquesta manera, van desenvolupar un classificador de pacients. Fent servir aquest classificador, van poder predir el risc que el càncer progressés. Van descobrir també que les vies associades amb la recurrència inclouen la proliferació, la resposta immune i el metabolisme.

Els models epidemiològics de progressió del càncer indiquen que les característiques clíniques com l’edat en el moment del diagnòstic, el grau del tumor i l’expressió del receptor hormonal poden tenir algun valor pronòstic, però tenen una capacitat limitada per identificar les condicions biològiques que governen la progressió del DCIS a càncer de mama invasiu.

Microentorn tumoral

Els investigadors destaquen que és rellevant en posar de manifest que tant les cèl·lules tumorals com aquelles presents en el microentorn tumoral juguen un paper crucial en la recurrència del DCIS o perquè progressi a càncer de mama.

El nou classificador va poder predir tant la recurrència com la progressió invasiva del càncer. L’equip de recerca va descobrir que la progressió depenia de les interaccions entre les cèl·lules DCIS invasives i les característiques específiques de l’entorn del tumor. La majoria dels casos de DCIS analitzats es van identificar com de baix risc de progressió o recurrència del càncer, cosa que subratlla la necessitat de tenir una prova predictiva precisa per guiar-hi l’atenció.

Un de cada cinc càncers de mama serà un DCIS

Amb aquest sistema es podrà saber des de molt aviat quins d’aquests tumors tindran una mala evolució i, sobre la base d’aquesta informació, es podran prendre les decisions clíniques més adequades en cada cas, segons explica Seonane. Actualment, aproximadament un de cada cinc càncers de mama diagnosticats recentment serà un DCIS. En la majoria dels casos, una dona amb DCIS pot escollir entre una cirurgia conservadora i una mastectomia.

Poder disposar de dades precises que identifiquin millor el risc de desenvolupar un càncer invasiu donarà informació per seleccionar el tractament més adequat en cada cas.