L’Hospital Vall d’Hebron disposa d’un nou punt d’aterratge d’helicòpters a la coberta de l’ala oest de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, dissenyat per agilitzar el temps d’assistència, diagnòstic i tractament dels pacients crítics i semicrítics que hi arriben. De fet, s’ha calculat que des de l’aterratge a l’heliport fins a l’ingrés a les urgències d’aquesta unitat tan sols passen dos minuts, davant del quart d’hora que es necessitaven fins ara.

Pacients de poliatraumatisme o cremades molt greus

La Vall d’Hebron és referent en atenció a grans cremats, politraumatismes i lesions medul·lars agudes. L’helicòpter medicalitzat trasllada cada any al voltant de 250 pacients amb alguna d’aquestes lesions a l’hospital, xifra que suposa el 10 % de tots els trasllats que es fan per aquesta via a Catalunya.

Per això és important l’estrena d’aquest nou heliport. Es tracta d’una plataforma octogonal d’alumini, muntada sobre una estructura d’acer dissenyada per suportar fins a set tones de pes i preparat, fins i tot, per rebre helicòpters de salvament marítim. A més, l’heliport pot operar també en horari nocturn, quan es donen el 16 % dels trasllats aeris. L’àrea d’aterratge i enlairament fa 17,5 metres de diàmetre i té una àrea de seguretat al seu voltant. A més, disposa de mesures sostenibles, com la recollida d’aigües.

El nou heliport suposa un salt endavant en l’assistència als pacients crítics. Es guanya tant en temps com en seguretat
Marilyn Riveiro, coordinadora de Crítics de la Vall d’Hebron

També s’estrenen ascensors més ràpids

A banda de l’heliport, també s’han substituït els quatre ascensors centrals de l’edifici per uns altres que són quatre vegades més ràpids. A més, els nous elevadors incorporen un sistema que els bloqueja automàticament quan el SEM avisa que arriba un helicòpter a l’hospital. D’aquesta manera estan disponibles quan aterren per portar la persona ferida a urgències amb la mateixa llitera. “El pacient és conduït a través d’una passarel·la que connecta l’accés a l’heliport amb els mòduls dels elevadors sense pendent, per incrementar la seguretat en la transferència”, explica Esther Tomàs, directora d’Infraestructures i Tecnologia Mèdica de la Vall d’Hebron.

L’heliport és una de les primeres actuacions que es duen a terme en el marc del Pla especial campus, que vol endreçar tot el recinte sanitari i actualitzar l’hospital a les necessitats d’avui dia.

Comparteix a: