Els professionals del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital del Mar han provat amb èxit una nova tècnica que fa desaparèixer les infeccions postoperatòries en les cirurgies de reconstrucció de lligaments. Cada any, 17.000 persones a tot l’estat es trenquen els lligaments encreuats. És una lesió força habitual, especialment en els esportistes professionals. Per resoldre-la, cal cirurgia. La solució més emprada és fer un empelt del tendó de la ròtula o dels músculs isquiotibials que serveix per reconstruir els lligaments danyats.

L’equip, liderat pel doctor Joan Carles Monllau, cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital del Mar i el doctor Daniel Pérez Prieto, adjunt del mateix servei, van observar que submergint l’empelt en un antibiòtic (vancomicina) durant l’operació es redueix a zero la possibilitat d’infecció. I així van fer-ho. Primer s’extreu el tendó, se li dona la mida adequada, i llavors s’impregna en una solució antitibiòtica durant 20 minuts. Després es pot reimplantar al genoll, on va alliberant l’antibiòtic durant 24 hores.

Des que apliquen aquest mètode, els resultats han estat contundents. Ara fa dos anys, la taxa d’infeccions postoperatòries, que era molt baixa, estava entre el 0,3 % i 1,8 %, això vol dir que hi havia una infecció posterior en 15 casos de cada 800 cirurgies. Això obliga a tornar a intervenir el pacient i pot provocar que la recuperació de l’articulació se’n vegi afectada. Des que impregnen d’antibiòtic l’empelt, les infeccions s’han reduït a zero. Per això ara recomanaran que aquesta opció es converteixi en un nou protocol per reduir les infeccions.

L’estudi que va fer-se per desenvolupar aquesta tècnica va rebre el premi al millor treball de recerca al Congrés Nacional AEA-SEROD, de l’Associació Espanyola d’Artroscòpia i la Societat Espanyola de Genoll, celebrat a Alacant. En l’estudi també hi han participat l’Hospital Universitari Dexeus, l’Hospital d’Igualada i l’Hospital de Navarra.