La pacificació del carrer Gran de Sant Andreu ja té data d’inici: al març de 2018. L’Ajuntament ha aprovat el projecte de reforma d’aquesta via, que passarà a ser una plataforma única amb prioritat per als vianants i les bicicletes i amb una velocitat màxima per als vehicles de 10 km/h. Amb aquesta reforma, l’objectiu és garantir la comoditat dels vianants i facilitar els accessos per a les persones amb mobilitat reduïda. Les obres estan pressupostades en prop de cinc milions d’euros i finalitzaran al març de 2019.

El mes de març començaran els treballs que serviran per pacificar el carrer Gran de Sant Andreu. Segons l’Ajuntament, actualment hi circulen 5.000 vehicles diàriament i amb la reforma desapareixerà la calçada segregada actual i l’espai exclusiu per a vehicles, donant pas a un carrer que doni prioritat als vianants i les bicicletes, que gaudiran de més espai. Per això, es faran restriccions al pas dels vehicles, que no podran circular a més de 10 km/h. També es facilitaran els accessos per a les persones amb mobilitat reduïda, s’eliminaran les voreres i es farà que la plataforma sigui d’un sol nivell.

Una plataforma única amb una franja central per a la circulació de vehicles

Després de les obres, el carrer Gran de Sant Andreu comptarà amb una franja central d’un mínim de 3,5 metres d’amplada per on circularan els vehicles a velocitat reduïda, a més dels de serveis i les bicicletes. L’amplitud d’aquesta franja variarà en funció de la disponibilitat d’espai que l’arbrat existent permeti en cada tram. D’altra banda, es reservaran espais d’uns dos metres que serviran per col·locar-hi els contenidors de neteja, zones de càrrega i descàrrega, places d’aparcament i parterres.

Es renovarà el mobiliari i es reforçarà la vegetació

La reforma també actualitzarà tots els elements de la urbanització del carrer i la pavimentació, a més de millorar els serveis, les xarxes de telecomunicacions i el drenatge. En relació amb la vegetació, l’Ajuntament vol seguir donant importància de l’arbrat en aquest carrer, de manera que es conservaran els exemplars existents, a més de reforçar-lo amb més arbustos i parterres.

reforma carrer gran de sant andreu

L’avantprojecte abasta tot el carrer Gran de Sant Andreu, tot i que les obres es realitzaran en dues fases: la primera comprendrà el tram del carrer Gran de Sant Andreu entre Joan Torras i la rambla de Fabra i Puig, mentre que l’altra ocuparà el tram des de Joan Torras fins a la plaça de Mossèn Clapés. En total, un tram de 850 metres de longitud i una superfície de 15.226 metres quadrats.

La proposta recull les peticions fetes pels veïns, que passen per disposar d’una via pacificada que connecti els carrers adjacents. A més, el consistori també ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats socials per garantir els criteris d’accessibilitat universal en la proposta d’urbanització. Un altre dels beneficiats de la reforma serà el comerç del barri, ja que amb la pacificació del carrer, s’afavorirà el comerç de proximitat.

Les obres estan pressupostades en 4.941.855,74 euros, i està previst que finalitzin al cap d’un any d’haver començat la reforma, és a dir, al març de 2019.