L’Hospital Clínic és el primer centre català que ha posat en marxa un conjunt de mesures per millorar la protecció vacunal en nadons prematurs extrems. El Clínic ha adaptat el calendari de vacunes a les recomanacions que va fer la Generalitat l’estiu del 2018. D’aquesta manera, els nadons rebran una dosi més de la vacuna hexavalent i la de pneumocòccia 13-valent. Aquest protocol ja s’ha seguit en una vintena de prematurs nascuts al Clínic. Es considera prematur extrem el nadó que neix amb menys de 32 setmanes i/o amb menys de 1,7 kg.

  • Vacuna hexavalent:    -abans als 2, 4 i 11 mesos    -ara als 2, 4 6, i 18 mesos
  • Vacuna pneumococ:  -abans als 2, 4 i 11 mesos    -ara als 2, 4, 6 i 18 mesos

“L’objectiu és buscar l’excel·lència en la protecció vacunal”, ha assegurat el doctor José Manuel Rodríguez-Miguélez, metge del Servei de Neonatologia de l’Hospital Clínic-Maternitat.

Vacunes dirigides als familiars

El nou protocol també va dirigit als familiars del nadó. Ara s’ofereix la vacuna de la tos ferina en el postpart a les mares que no se’ls ha administrat durant l’embaràs i a les seves parelles. També es recomana a les mares i pares vacunar-se de la grip després del naixement de l’infant. L’hospital aconsella administrar-la als nadons que a partir dels sis mesos tinguin problemes respiratoris o neurològics de base.

El Clínic té previst fer una campanya per conscienciar al personal mèdic sobre la necessitat de vacunar-se de la grip durant l’hivern. A més, se’ls recomana administrar la dosi de la tos ferina cada 10 anys.

La prematuritat és la primera causa de mortalitat infantil als països desenvolupats i una important causa de discapacitat. A Catalunya, un 7 % dels nadons que neixen són prematurs (abans de la setmana 37 d’embaràs). A tot el món cada any neixen 15 milions de nounats prematurs.

bebe prematur maternitat hospital clinic