La reforma de l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella avança a bon ritme i les obres acabaran d’aquí a tres mesos, previsiblement el mes de juny. Els treballs van començar l’agost passat i consisteixen en una profunda rehabilitació de l’edifici, que tenia patologies estructurals. S’estan reformant les tres naus que el formen: la nau central, i les dues de laterals; anomenades nau Picasso i nau Magnòlies. A més, es dotarà a l’edifici d’un sistema de ventilació monitoritzat i humidificadors.

D’aquesta manera acabarà una reforma llargament reivindicada per entitats i veïns. Finalment es va pactar dur-la a terme el 2020, tot i que no es va desencallar fins l’aprovació dels pressupostos municipals del 2022.

Què hi haurà a l’Hivernacle?

El calendari pel que fa a les obres ja està clar, però el que encara és una incògnita és quins usos s’establiran a l’Hivernacle. L’Ajuntament diu que encara s’han de definir, tot i que sempre ha defensat que després de la rehabilitació la ciutadania pugui gaudir de l’edifici i que s’integri com un equipament més del Parc de la Ciutadella.

L’Hivernacle és un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Es va construir amb motiu de l’Exposició Universal del 1888 i és obra de l’arquitecte Josep Amargós i Samaranch. L’espai formava part d’un programa museístic i científic projectat per un altre arquitecte, Josep Fontserè i Mestres, que també incloïa l’Umbracle i el Museu Martorell. Amb els anys, però, les estructures de ferro i vidre es van anar degradant. El 2009 es va fer una reforma parcial de l’edifici que va prioritzar les actuacions més urgents. Des de llavors, però, l’Hivernacle està tancat al públic.