A la clientela que tradicionalment compra als herbolaris, ara s'hi afegeixen els que busquen en les herbes un remei als mals associats a la crisi. LLORENÇ TEIXÉ, gerent de la cadena Manantial de Salud "Aquell senyor o senyora que mai no havia tingut insomni i que ara sí, perquè llegeix el diari, mira la tele, escolta les notícies, i això li genera ansietat i ve a buscar herbes per poder descansar bé. Insomni, estrès i ansietat relacionats amb la por de perdre la feina. Però només això. Els experts tenen remei per a tots aquests problemes." ÁLVARO PALACIOS, Antic Herbolari Llobet "L'alfàbrega sagrada o el tulsi per a aquesta època de crisi va bé." LLORENÇ TEIXÉ, gerent de la cadena Manantial de Salud: "Per a l'estrès, plantes senzilles, passiflora, melissa i flor de taronger. Es bull en un litre d'aigua. Te l'emportes a la feina i et prens un got quan et notes nerviós." La botiga Manantial de la Salut té 92 anys d'història. Confirmen que tenen més clients, però que amb la crisi fan una compra més responsable. Les retallades també es fan sentir a l'Antic Herbolari Llobet, botiga fundada el 1885 a Gràcia. "Ens han tret prestacions, agafen herbes per substituir medicaments; tal com estan les coses, la gent haurà de fer més medicina preventiva." LLORENÇ TEIXÉ, gerent de la cadena Manantial de Salud "Els donem l'alternativa natural, però mai no substituïm un medicament." A Manantial de la Salut organitzen xerrades i cursos per ensenyar les propietats de les plantes. A tothom qui es vulgui tractar per aquesta via, li recomanen paciència i, sobretot, constància.

La tensió que es respira en molts ambients laborals on la crisi ha generat sobrecàrrega de feina es pot combatre amb eleuterococ, una planta medicinal contra la fatiga física i intel·lectual. Ho explica a BTV Notícies Álvaro Palacios, que actualment regenta l’Antic Herbolari Llobet, un negoci amb més de 150 anys d’història al número 159 de la travessera de Gràcia. La crisi econòmica ha fet tornar moltes persones als remeis de l’àvia. Així ho han constatat també a la cadena Manantial de Salud, que té diverses botigues a la ciutat.

En un matí, l’anar i venir de gent és constant a l’establiment del carrer de Xuclà. I no només gent gran. Els joves, “cada cop més informats i conscienciats dels estudis científics i les investigacions que certifiquen el poder de les plantes” tambén ha volgut sumar-se a les teràpies naturals. Llorenç Teixé, gerent de la cadena Manantial de Salud, confirma, però, que tot i tenir més clients, també és cert que practiquen un consum més responsable i compren menys quantitat, “només la que necessiten”. Palacios, de l’Antic Herbolari Llobet, ha reclamat als fabricants que li subministren productes que optin per aquells que no són tan cars “perquè no es venen”.

Al costat dels nous clients hi ha el públic tradicionalment fidel a les herbes, que ara, en època de fred i refredats, té sempre a casa una mica de farigola. Un remei més novedós és el bolet xiitake, que Palacios ens recomana bullir i prendre en infusió.