Els 11 passatgers que dissabte es van amotinar per evitar la deportació d’un ciutadà senegalès poden ser multats per haver impedit l’enlairament de l’avió. A bord, la màxima autoritat en una aeronau és el pilot, i la llei de seguretat aèria preveu sancions en cas d’incompliment de les ordres que un pilot doni al passatge.

El vol, operat per Vueling i Iberia, havia de volar en direcció a Dakar i anava completament ple, amb més de 200 passatgers. Tot semblava un viatge normal fins que alguns passatgers van veure que al final de l’avió hi havia una persona d’origen senegalès acompanyada per dos policies nacionals de paisà “amb els guants posats”, segons diversos testimonis. El noi anava emmanillat, encara que els policies li intentaven tapar amb una roba fosca les mans. En aquest punt diversos passatgers -entre ells Anna Palou, activista de l’ONG Stop Mare Mortum- van entendre que s’estava utilitzant el vol per fer una deportació.

En veure la situació, una desena de persones van actuar i demanar al pilot de l’avió que es negués a fer aquest viatge. Segons els passatgers, el pilot va explicar que “la deportació era legal i que ell no podia negar-se a volar”.  En aquest moment, alguns passatgers nan decidir impedir que l’avió pogués enlairar-se, negant-se a seure als seients, i contravenint les ordres. Passada una hora i mitja, la policia va fer baixar de l’avió tot el passatge i, segons diversos testimonis, els agents van identificar alguns dels passatgers que van participar de la protesta. Van ser denunciades pel pilot per desordre públic i per posar en risc la seguretat dels passatgers. Els onze viatgers es van quedar a terra sense poder volar, i han començat a organitzar-se per gestionar col·lectivament les repercussions de la protesta. La resta dels passatgers van continuar el viatge cap a Dakar, tot sortint cinc hores més tard de l’hora prevista, i  l’home senegalès que finalment va estat deportat.

En l’estona que va durar la protesta hi va haver diversos moments de tensió, entre els passatgers que es manifestaven, els que volien continuar el vol, la tripulació i els agents de seguretat. Els passatgers rebels van fer sentir la seva veu a través de les xarxes, on es mostraven satisfetes per haver aconseguit aturar, en un primer moment, la deportació

El tinent d’alcalde Jaume Asens també s’ha fet ressò de la notícia i ha defensat que gestos com aquest són el que defineix una ciutat.

Segons Vueling, aquest és un servei que l’aerolínia no es pot negar a fer

 i lamenten que l’enrenou provoqués l’afectació a 350 persones, que no van poder fer els viatges previstos.