La Generalitat calcula que aquest serà un Nadal complicat pel servei d'urgències als hospitals. Per mirar de fer front a la situació, el Pla integral d'urgències per a l'hivern preveu una inversió extra d'un milió d'euros, és a dir, un 6 % més que l'any passat. Uns diners que han de servir per augmentar l'espai destinat a urgències i també per reforçar amb més professionals i més hores els centres d'atenció primària. DAVID ELVIRA, director del CatSalut "El que farem en aquest àmbit és un reforç de metges i infermeres en l'atenció continuada i CUAP també és important augmentar i així ho farem la oferta a l'Atenció Primària no progarmada i per tant de visites espontàneas perquè tinguem també major capacitat d'absorció des de la primària d'aquest tipus de demanda." Segons les dades presentades avui fins a un 64 % dels pacients tractats als serveis d'urgències hospitalàries podien haver estat atesos als centres d'urgències de l'atenció primària, els CUAP, com aquest de les Casernes de Sant Andreu, en total a Barcelona n'hi han 16. Sanitat vol engegar una campanya informativa sobre la xarxa de CUAP i la importància de trucar al 061 per saber on hem d'anar segons la nostra malaltia. ANTONI COMÍN, conseller de Salut "Hem de ser capaços que els recursos que en aquest cas dels CUAPs siguin més coneguts, que tinguem una xarxa capaç d'assumir tot aquest pacient avui va urgències i fer un canvi cultural en l'ús dels recursos per part de la ciutadania que passa, entre altres coses, perquè aprofitem el 06, perquè el 061 ens orienti d'entrada amb la informació de la que disposa, la història clínica, que és més covenient si anara al'hospital o bé anar al CUAP." I un dels factors que es preveu que omplirà les urgències serà l'arribada de la grip. Aquest any s'avança un mes i d'aquí a dues setmanes calculen que arribarà l'epidèmia.

Avui dia, la incidència de la grip és de 73,15 casos per cada 100.000 habitants. Però el Departament de Salut preveu que d’aquí a dues setmanes superarà el llindar d’epidèmia, 110,7 casos per cada 100.000 habitants. Si es compleixen les previsions, doncs, l’epidèmia de grip arribarà entre tres i quatre setmanes abans que l’hivern passat.

El Departament de Salut vol fer pedagogia a la ciutadania perquè abans de desplaçar-se a les urgències hospitalàries optin per visitar centres d’atenció primària (CAP) o centres d’urgències d’atenció primària (CUAP). En aquesta línia, el Pla integral d’urgències de Catalunya d’enguany disposa de 16,8 milions d’euros, un més que l’any passat, per incrementar el personal d’hospitals i atenció primària i potenciar el servei a domicili. Segons dades del departament, el 52 % de les urgències hospitalàries es podrien haver resolt en un CUAP i un 12 %, en un CAP.