En una de les gravacions de l’interrogatori del dia 6 d’octubre, Trapero explica que van tenir coneixement de l’operació de la Guàrdia Civil a diverses seus de la Generalitat a tres quarts de vuit del matí i a través dels mitjans de comunicació. No és fins a les vuit quan la Guàrdia Civil els ho comunica, “sense especificar en quins llocs” duria a terme els escorcolls, diu. A partir d’aquí, el major va anar responent a les preguntes del fiscal i la magistrada respecte a diverses qüestions.

La sortida de la Guàrdia Civil i de la comitiva judicial

El major dels Mossos va explicar a la magistrada que els guàrdies civils i la secretària judicial del Jutjat d’Instrucció núm. 13 de Barcelona, que és el que va ordenar l’operació del 20 de setiembre, no es posaven d’acord a l’hora de sortir. “Li dic al jutge que la secretària judicial declina sortir si no surt amb la resta de forces policials”, explica Trapero, que diu que els Mossos havien fet un cordó policial perquè poguessin sortir en seguretat. Explica però que els guàrdies civils tampoc no volien sortir si no ho feien amb els cotxes que havien aparcat a primera hora del matí a la rambla de Catalunya. El major explica que els van dir que “en aquest moment és materialment impossible. A més, els cotxes estaven danyats, les rodes punxades…”. Trapero també va afegir que el passadís que els van fer a la comitiva judicial i a la Guàrdia Civil estava previst però que el van desfer quan els agents van comunicar als Mossos que per “problemes informàtics” era possible que s’hi quedessin “tota la nit”.

Sobre els guàrdies civils, també hi va haver polèmica perquè alguns deien que els manifestants volien entrar al departament. Sobre això, Trapero diu que “no és cert”. “Ells interpreten a través de les càmeres, no amb visió directa, que estan intentant entrar. Es comprova i se’ls diu que no hi ha cap intent d’intrusió de ningú. Ni en aquell moment ni en cap altre”.

L’organització de la concentració

El fiscal també va preguntar a Trapero si sabia qui va organitzar la concentració al Departament d’Economia, en al·lusió als presidents de l’ANC i d’Òmnium Cultural, empresonats aquest dilluns per la mateixa causa. El major dels Mossos va dir: “Penso que allà organitzacions com l’ANC o Òmnium probablement estaven darrere d’una part de la gent que hi va acudir i després hi ha una altra gent que ho va fer individualment”. El representant del ministeri públic però li va insistir en si “hi havia algú que organitzés allò” i el major va dir: “Algú que estigués darrere de tot, jo penso que no”. També li va preguntar si Jordi Sànchez de l’ANC va fer de mediador i Trapero li va dir que “pel que jo sé, per la part que ens toca a nosaltres de mediar per la part que li correspon”.