Les defenses consideren que el cas l’haurien d’investigar els jutjats d’instrucció de Barcelona perquè els fets es van cometre en les concentracions del 20 de setembre a la ciutat i asseguren que els haurien d’investigar els jutjats d’allà on s’hauria comès el suposat delicte de sedició. La magistrada Carmen Lamela, però, ja va resoldre aquesta qüestió i es va ratificar en la seva competència en considerar que aquests fets suposen una ofensa contra la forma de govern perquè pretenen, diu, canviar il·legalment l’organització de l’Estat. Això, segons la magistrada, és competència de l’Audiència Nacional.

Mentrestant, Sànchez i Cuixart han passat la segona nit a la presó de Soto del Real. Hi van entrar dilluns a la nit, després que Lamela els decretés presó incondicional, tal com va sol·licitar la fiscalia. La primera nit la van passar junts al departament d’ingressos del centre penitenciari però ara estan en mòduls separats. Sànchez, al mòdul 1 i Cuixart, al 4. Els advocats que els representen en desconeixen el motiu però neguen cap problema amb altres presos.

La fiscalia vol ampliar la denúncia contra Trapero

Tot i la petició de presó de la fiscalia, aquest dilluns la magistrada va acordar deixar en llibertat provisional amb mesures cautelars al major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la intendent Teresa Laplana. Ara però, el ministeri públic estudia ampliar la denúncia per sedició davant l’Audiència Nacional contra Trapero pels fets de l’1 d’octubre.

En la interlocutòria, la magistrada remarca que la llibertat provisional l’ha acordat en base únicament els fets ocorreguts el 20 de setembre a Barcelona i que no descarta ampliar la investigació en un futur. En aquest sentit, el fiscal vol aprofitar el segon atestat que va presentar la Guàrdia Civil per ampliar les acusacions contra Trapero, ja que en l’informe ja s’apuntava la suposada passivitat dels Mossos als col·legis electorals l’1-O. Segons fonts fiscals, aquesta ampliació podria justificar la petició d’ingrés provisional a presó del major del cos.